Kövér László a 15 éves Selye János Egyetem tanévnyitóján: a közép-európai népeknek össze kell fogniuk!

Nagy Miskó Ildikó 2019. szeptember 13., 18:28

Megalakulásának 15. évfordulóját ünnepelte szeptember 13-án Szlovákia egyetlen magyar tannyelvű felsőfokú oktatási intézménye, a komáromi Selye János Egyetem. Az esemény fénypontjaként egyetemi emlékérmeket vehettek át az SJE létrehozását, működését és fejlesztését segítő személyiségek.

Fotó: Pézman Zoltán

A rendezvény elején az egyetemi Cantus Iuventus kórus (vezényelt: Orsovics Yvette karnagy) előadásában elhangzott a szlovák és magyar himnusz, s az utóbbi eléneklésébe a jelenlevők is besegítettek.

Juhász György rektori köszöntőjében mérföldkőnek nevezte az SJE megalakulását, amellyel

a felvidéki magyarság több évtizedes álma vált valóra, hogy a jövő nemzedék képviselői az óvodától az egyetemig saját anyanyelvükön, a szülőföldjükön tanulhassanak.

Képgalériánk:
Fotó: Pézman Zoltán

Nem csak a honi politikusok e terv megvalósításával kapcsolatos segítségét, hanem a magyar kormány sokrétű támogatását is megköszönte, hangsúlyozva: „anélkül ma nem tartanánk itt“.

Azt is megtudtuk:

a jelenlegi három karukon összesen 1780 hallgatót oktatnak, közülük 925-en a Tanárképző Kart (TKK), 804-en a Gazdaságtudományi Kart (GTK), 51-en pedig a Református Teológiai Kart (RTK) választották. Diákjaiknak az eltelt 15 év során 8 194 diplomát adtak ki.

Fotó: Pézman Zoltán

Az elsősöknek azt kívánta, hogy a nemzeti közösségünket szolgáló, valódi értelmiségiek váljanak belőlük.

Kövér László házelnök beszédében Duray Miklós, Popély Gyula és a már elhunyt Sidó Zoltán bő egy évtizedes küzdelmét is megemlítette, amelyet egy hazai magyar felsőfokú oktatási intézmény létrehozása érdekében fejtettek ki. Hangsúlyozta:

az eltelt időszakban bebizonyosodott, hogy a magyar egyetem nem veszélyezteti, hanem inkább erősíti Szlovákiát és az itteni felsőfokú oktatást, tehát sokan feleslegesen ellenezték a létrejöttét.

Azt is kiemelte, hogy a magyar kormány továbbra is nagy felelősséget érez a külhoni magyarság iránt, s ezt az SJE mindennemű támogatásával is bizonyítja. Úgy véli, hogy

Közép-Európa nemzeteinek, népeinek nem egymást akadályozva, hanem összefogva kell kiállniuk a keresztény kultúránkat és a demokratikus értékeinket fenyegető, romboló erők ellen.

Fotó: Pézman Zoltán

A továbbiakban Orbán Balázs miniszterhelyettes, Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, Rudolf Kropil – a Szlovák Rektori Konferencia elnöke, Keszegh Béla, Komárom polgármestere és Albert Sándor alapító rektor szólt a jelenlevőkhöz. Bukovszky az SZK Ezüst Emlékérmével és a hozzátartozó emléklappal tisztelte meg az SJE jelenlegi rektorát, aki pedig az egyetemi díszérem aranyfokozatával köszönte meg Kövér László, valamint Albert Sándor alapító rektor és a tisztségben őt követő Tóth János egyetem érdekében kifejtett tevékenységét.

Fotó: Pézman Zoltán

Majd emlékérmeket adományoztak Pavol Hrušovskýnak, továbbá a Miniszterelnökség, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Pozsonyi Magyar Nagykövetség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a szlovák oktatási tárca és kulturális államtitkárság, illetve Komárom város képviselőinek, a kisebbségi kormánybiztosnak, s az SJE létrejöttét segítő volt parlamenti képviselőknek, a partnerintézmények vezető munkatársainak és más támogatóknak.

Fotó: Pézman Zoltán

A tanévnyitóval egybekötött díszünnepségen a jeles díszvendégek soraiban többek között helyet foglaltak: Kövér László - az Országgyűlés elnöke, Orbán Balázs - a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Pavol Hrušovský egykori házelnök, Pető Tibor – Magyarország pozsonyi nagykövete, Czimbalmosné Molnár Éva – a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, Menyhárt József – a Magyar Közösség Pártja országos elnöke, Molnár Imre – a Pozsonyi Magyar Intézet leköszönő igazgatója, Csenger Tibor – Nyitra megye és Berényi József – Nagyszombat megye alelnöke, Fekete Irén – a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Keszegh Béla – Komárom polgármestere, továbbá az egyetemalapítással kapcsolatos törvényjavaslatot megszavazó magyar parlamenti képviselők, valamint a bel- és külföldi partnerintézmények, illetve a gyakorlóiskolák, az egyházi és társadalmi élet képviselői.

Az egyetemi ünnepség további részleteiről a Magyar 7 hetilap szeptember 17-i számában olvashatnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS