Keresztyén bölcsőde és óvoda a Bodrogköz szívében

Zsebik Ildikó 2019. január 12., 11:24

A Királyhelmeci Szövétnek címmel megjelenő gyülekezeti lap decemberi számában látott napvilágot először hivatalosan is a bejelentés: a királyhelmeci református gyülekezet egy hiányt pótló keresztyén oktatási intézmény megnyitását tervezi a templomkert területén.

Bejárat a Leczo utcáról Fotó: Molnár István

Köztudott, hogy a II. világháború előtti időkben a legtöbb gyülekezetnek volt felekezeti iskolája, ám a háború végén hatalomra került rendszer már nem tette lehetővé ezek működését. A rendszerváltás után az egyház is visszakapta ugyan egykor elkobzott javait, ám azok helyreállítása időt és pénzt igényelt.

Miután két évvel ezelőtt Magyarország kormánya a Szlovákiai Református Keresztyén Egyháznak is támogatást nyújtott, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül tájainkon is új keresztyén oktatási intézmények nyílhatnak.

Bejárat az udvar felől Fotó: Molnár István

Az egyház elöljárói egy Királyhelmec központú bölcsőde és óvoda alapítását is támogatják, mert szeretnék, ha a városban újra működhetne egyházi oktatási intézmény, amelyben kiemelt szerepe lenne a keresztyén értékekre való nevelésnek. Bár a város vezetősége még nem adta áldását az alapításra, ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben megtárgyalja a témát, és döntést hoz.

Az alapítandó intézményről részletesen a helyi lelkészházaspár, Molnár István és Molnár Éva számolt be.

Boženík Gábor és Krcho János kassai építészek tervezik az épületet, a tervdokumentáció most készül. Valójában egy 12 gyerek befogadására alkalmas bölcsődében és egy kétcsoportos, egyenként 20-20 fős óvodában gondolkodunk, amelynek fenntartója a helyi gyülekezet lenne. Az épületben helyet kapna az osztályokon és a hálótermeken kívül egy közösségi tér, idővel egy konyha étkezdével,  egy terem az osztott órák tanításához /angol, hittan/, illetve egy játszóteret is kialakítunk.

Szeretnénk, ha az épület beolvadna a környezetbe, ezért az  sok organikus elemet tartalmaz majd, füves tetőzete, természetes szellőztetése is a természet tudatos közeliségére utal majd

- mondta el a Molnár házaspár

Belső tereiben a keresztyén és magyar motívumok kapnának hangsúlyos szerepet. Az épület egyik bejárata a Leczo Mihály utcán lenne, a másik az udvarból. Zárt területről van szó, éjszakai megvilágítással.

Képgalériánk:
Látványterv a magasból Fotó: Molnár István

A városhoz novemberben nyújtottuk be kérelmünket. Ha minden terv szerint haladna, akkor az építkezés nyáron kezdődhetne el, és kb. egy esztendőn át tartana. Úgy szeretnénk azt átadni, hogy minden, az utolsó kiskanálig, benne van. Nem református, hanem keresztyén intézményben gondolkodunk, tehát

a gyerekek és a jövendőbeli alkalmazottaink is bármelyik felekezethez tartozhatnak majd

-hangsúlyozta a lelkészházaspár.

Az intézményben családias légkört, igazi közösségi életet, a szülőkkel szoros kapcsolat kialakítását tervezzük. Ami pedig az óvodaalapítással kapcsolatos visszhangot illeti, csak annyit mondhatunk: az emberek már most megállítanak bennünket arról érdeklődve, hol lehet beíratni gyerekeiket? A visszhang tehát egyértelműen pozitív, hála Istennek az érdeklődés is adott - adtak hangot bizakodásuknak Molnárék.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS