Kassa megyében több mint ötezren érettségiznek

Fábián Gergő 2019. május 22., 14:19

Az idén május 20. és június 7. között zajlanak a szóbeli érettségi vizsgák Szlovákiában. A kassai megyében több mint 5 ezer diák ad számot felkészültségéről.

Fotó: TASR

Országos viszonylatban 700-nál is több középiskolában mintegy 43 ezren érettségiznek. Kassa megyében számuk meghaladja az ötezret.

A 63 megyei fenntartású középiskolában 5036-an felelnek majd a zöld asztalnál, ebből 3325-en szakközépiskolában, 1711-en pedig gimnáziumban – tájékoztatott Anna Činčárová, a Kassai kerület elnökének szóvivője.

Csurkó Éva, a Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola igazgatója lapunknak elmondta, az iskolában ezen a héten zajlanak a szóbeli érettségik, 35 diák vizsgázik. Hozzátette, személy szerint elégedett az érettségizők eddigi teljesítményével.

Jól fel vannak készülve, szépek a feleletek. Én nagyon elégedett vagyok. Az extern rész is jól sikerült, a százalékokat tekintve mindenben az országos átlag fölött vagyunk, és eddig a szóbeli feleletek is nagyon jók”

– nyilatkozta.

Matej Éva, a Szakkay József Szakközépiskola igazgatója arról tájékoztatott, náluk ezen a héten az akadémiai hét zajlik, a szóbeli érettségi a jövő héten vár a diákokra. Mechatronika szakon 19-en, a műszaki líceumban szintén 19-en, a kereskedelmi akadémián pedig 6-an, összesen tehát 44-en érettségiznek majd. Az írásbeli rész kapcsán az igazgatónő elégedettségének adott hangot, mint mondta, az eredmények érintik a szlovákiai átlagot. Az érettségi gyakorlati része az Ipariban a múlt héten zajlott, az ezen részt vevő küldöttek, szakemberek elégedettek voltak azzal, amit láttak, a gyerekek fellépésével, magabiztosságával és tudásával – fűzte hozzá.

A gimnáziumok esetében a szlovák nyelv és irodalom tárgyból, valamint egy idegen nyelvből kötelező a vizsga, ezekhez mindenki legalább két tárgyat választhat. A magyar tannyelvű középiskolákban a magyar nyelv és irodalom is kötelező érettségi tantárgy, ehhez legalább egy tárgyat még választaniuk kell a diákoknak. A szakközépiskolákban és a konzervatóriumokban ugyancsak négy tárgyból kell érettségizni, de a szlovák nyelv és irodalom, valamint az idegen nyelv mellett az elméleti és a gyakorlati tudásról is számot kell adniuk a növendékeknek. A nemzetiségek nyelvén oktató iskolákban még a magyar, illetve az ukrán nyelv és irodalom is kötelező tantárgy a vizsgán.

Forrás: ma7, TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS