Juniális..., ahol jól érzi magát a család

Fábián Gergő 2018. június 05., 13:20

A családoké, kisgyermekeké volt a főszerep az elmúlt héten Buzitán. Ringató, népi játszóház, Szülők iskolája, Táncos Cipellők bemutató, hangszersimogató, Európa-verseny, Garagulya Gólyalábas Színház, Ringatós Családi nap, Százszorszép Játéksziget Csicserből, ügyességi versenyek, Babszem Jankó Gyermekszínház, citerás és néptáncos bemutató, táncház mind-mind egy hétbe sűrítve! Megélénkült a falu, az iskolaudvar, kultúrház, próbaterem, tele volt mosolygós vidám arcocskákkal, kacajokkal, őszinte örömmel.

A Családok Éve programsorozat Buzitán is kezdetét vette az Örömzene, örömtánc című műsor keretén belül, melyet az Egyesület a Keresztény-Nemzeti Értékek Megmaradásáért, a Buzita Község Önkormányzata, a Csemadok Buzitai Alapszervezete, a Buzitai Alapiskola és a Buzitánkért polgári társulás támogatott.

A Családok éve nyitórendezvényen a Kelepelők Gyermek Néptáncegyüttes és a Buzitai Citerazenekar, illetve utánpótláscsoportjaik mutatták be féléves munkájuk gyümölcsét, hiszen tavaly novemberben ünnepelték fennállásuk 15. évfordulóját, melyen a régi táncosok, volt csoportvezetők is közreműködtek. Az est folyamán a talpalávalót a gyerekek kedvenc együttese, a nyíregyházi Szikes Zenekar húzta. Vendégszereplőként, de valójában baráti együttesként a Sárospataki Farkas József Művészeti Iskola Pitypang csoportja színesítette táncával az estet.

Képgalériánk:

„Számunkra a hagyomány nem a hamu őrzése, de a láng továbbadása!” – állítja a Buzitai Alapiskola igazgatónője, Mohňanský Csilla. „Célunk olyan közösséget, olyan iskolát létrehozni, ahol nemcsak a gyermek, de az egész család jól érzi magát, részesévé válhat az iskola életének. Az iskolaudvar a tanítás után is nyitva áll, s a családok használhatják a játszóteret, futballpályát, hűsölhetnek a kistavunk mellett vagy a pihenőknél. A legkisebbtől a legnagyobbig, mindenkit egyaránt szeretnénk belevonni az iskola mindennapjaiba“ – mondta.

Erre a gondolatra épült néhány éve a Ringató program is. Mi is a Ringató foglalkozás? Kisgyermekkori zenei nevelés a születéstől hároméves korig a kodályi elvek alapján. A foglalkozások mottója – Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – is elárulja, hogy egy élményszerű, játékos foglalkozásról van szó, egy családi programról, ahol felnőttek és gyerekek egyaránt élményhez jutnak. A Ringatóval épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartás. A Ringató alapítója és a módszer kidolgozója Gállné Gróh Ilona. A felvidéki Ringatós foglalkozások a Cseperedő program keretén belül a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósulnak meg.

Képgalériánk:

A Juniális programja egy Ringató foglalkozással és pünkösdi népi játszóházzal vette kezdetét. Míg a gyerekek szitakötőt készítettek, a szülők Üveges Judit babamasszázsról szóló előadását hallgathatták meg a Szülők iskolájában. Megtudhatták, hogy milyen hatással van a gyermek fejlődésére a szeretetteljes érintés, a szülő közelsége. Az előadás után csatlakozhattak gyermekeikhez, akik egy kis tanulmányi sétát tettek az iskola tava körül, ahol nemcsak képen, de élőben is megnézhettek egy szitakötőt. Ezután következhetett a pünkösdi király- és királynéválasztás egy igazi népi ügyességi versenyen keresztül. A sok király és királyné közös játékkal, tánccal ünnepelte királlyá választását.

Bárcsak ilyen könnyű lett volna a királyné választása annak a királyfinak is, aki másnap a Táncos Cipellők Pipő c. meséjében kereste a kedvesét! A táncos mese szakkör minden éven Grimm vagy Andersen egy-egy meséjét dolgozza fel egy szerkesztett játékban, ahol a beszéd helyett a tánc eszközével mesélik el a történetet. Ez a műfaj közel áll mindenkihez, mivel a tánc nyelvét megérti mindenki, tekintet nélkül a korra, anyanyelvre. A meseelőadáson a buzitai alapiskolásokon kívül részt vettek az edelényi és szádudvarnoki testvériskolák tanulói, a bodollói, buzitai és szesztai óvoda gyermekei, valamint a környékbeli kisbabák szüleikkel együtt.

„Közös alkalmakat szeretnénk létrehozni olyan programokkal, ahol megtalálja a kedvenc időtöltést a kisgyermek, a nagytestvér és a szülő, nagyszülő is. A Cseperedős Szülők iskolája elsősorban a Ringatós anyukákat szólítja meg, de igyekszünk olyan témákat keresni, melyek érdekelhetnek óvodás szülőket is, így volt már nálunk logopédus, mesepedagógus, párkapcsolat-terapeuta is. Az óvodás gyermekeket az előadás alatt lefoglaljuk kézműves, énekes, népi játékos tevékenységekkel a Népi játszóházban, s így az egész család megtalálhatja a számára érdekes programot. Mindig egy közös játékkal, tánccal fejezzük be a délutánt. A havi rendszerességgel tartott alkalmakra épült az idei első alkalommal megszervezett Ringatós Családi nap is“ – mondta el lapunknak Ádám Csilla foglalkozásvezető.

A 40. Csereháti Fesztiválon helyet kapott a Ringató sátor is, amely sok-sok érdekességgel, játékkal várta az odalátogatókat. Az Ipolyi Arnold Népmesemondó verseny résztvevői, a Buzitai Alapiskola Citeracsoportja várta a babákat és szüleiket egy kis műsorral, majd a Ringató foglalkozás után a programot az Egerből érkezett Babszem Jankó Gyermekszínház: Együgyű Misó című vidám, táncházzal végződő meseelőadása zárta.

„Juniálisunknak még mindig nincs vége, hiszen még vár bennünket egy babaszínház, valamint évadzáró Ringató foglalkozások Nagyidán, Buzitán és még egy nyári játszóház és Szülők iskolája június végén egy újabb érdekes előadással. Már elárulhatom, hogy a témája egy érdekes mesekönyv lesz – a „puha“ könyvek“ – árulta el a foglalkozásvezető.

Képgalériánk:

0 HOZZÁSZÓLÁS