2019. május 5., 08:52

Jóval kevesebb magyar elsős lesz a Nagykürtösi járásban

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Lévai járás tizenhat magyar tanítási nyelvű alapiskolájában a 2019/2020-as tanévet – a beíratási adatok alapján – a tavalyihoz képest 33-mal kevesebb kisdiák fogja elkezdeni. Nem jobb a helyzet a Besztercebányai kerület szomszédos járásában, a Nagykürtösiben sem.

Nagykürtösi beíratások
Médialapozó
Fotó: Ipolyi Arnold Alapiskola

A Nagykürtösi járásban összesen hét magyar tanítási nyelvű alapiskola működik, öt állami és kettő egyházi fenntartású.

A lukanényei alapiskolában, valamint az ipolynyéki Balassi Bálint Alapiskolában elégedettek lehetnek az idei beíratások után. Előbbiben – a 2017-es kettő és a 2018-as három kisdiákot követően – ezúttal hat tanulóval kezdenek majd neki az új tanévnek, míg az utóbbi esetében ugyanúgy tizennégy az új diákok száma, akárcsak az elmúlt két esztendőben.

Az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskolát a 2019/2020-as tanévben tíz elsős látogatja majd; a tavalyihoz képest ez nyolc tanulóval kevesebb.

Csábon idén egyetlen tanulót írattak be, ez a szám szintén csalódást keltő lehet a 2017-es négy és a 2018-as öt után.

Míg tavaly négyen vettek részt az ipolyvarbói Mikszáth Kálmán Alapiskola beiratkozásán, idén – az ipolyhídvégi Szent Rita Egyházi Alapiskolához hasonlóan – ezt senki nem tette meg.

A régió másik egyházi fenntartású tanítási intézménye, az óvári Szent Erzsébet Egyházi Alapiskola jövőre két új elsőssel kezdi el a tanévet.

A Nagykürtösi járásban tehát – a tavalyi 46 tanuló után – idén csupán 33 kisdiákot írattak be a régió valamelyik magyar tanítási nyelvű alapiskolájába. A Lévai járás adatait is hozzáadva megállapítható, hogy a 2019/2020-as tanévben összesen 46 tanulóval kevesebben fognak magyar anyanyelvükön tanulni.

ipolynyéki kisdiákok
Fotó:  Balassi Bálint Alapiskola
ipolynyéki kisdiákok

Nagykürtösi beíratások
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.