Holnap kezdődnek az írásbeli érettségik

B. Vida Júlia 2019. március 11., 15:38

Összesen 706 középiskola több mint 43 100 végzősére vár holnaptól az első nagyobb megmérettetés, az írásbeli. A péntekig tartó tudásszint-felmérésen szlovák nyelvből, matematikából, idegen nyelvből és a nemzetiségi iskolákban magyar vagy ukrán nyelvből vizsgáznak a diákok. Magyar nyelvből 1786-an érettségiznek az idén.

Fotó: TASR

A menetrend szerint a nyelvekből fogalmazást és tesztet írnak a diákok. Matematikából, mint választható tantárgyból, 6000-ren tesznek írásbeli vizsgát. Ami az idegen nyelveket illeti, továbbra is az angol a legnépszerűbb, a diákok 84 százaléka ezt választotta. A második helyen a német, a harmadikon az orosz áll. Francia nyelvből 24, spanyolból 13 és olaszból mindössze 1 végzős írásbelizik.

Akárcsak a korábbi években, az idén is lesz mód az elektronikus írásbeli érettségire. Ezúttal 90 iskola 1500 diákja fogja számítógépen írni a teszteket. Az írásbeli érettségik eredményeit május elején kapják meg az iskolák. Azok a diákok, akik betegség miatt nem tudják abszolválni ezen a héten az írásbelit, az április 9-12 közötti pótterminusban tehetik meg.

Túl nagy meglepetésre nem számítanak

A Dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnáziumban az idén 36 diák érettségizik. Közülük 7-en matematikából is megmérettetik magukat.

„Elsősorban azok a diákjaink, akik műszaki főiskolára készülnek. Ezek a számok évente változnak. Tavaly például majdnem húszan választották a matematikát” – tájékoztatta portálunkat Kiss László, az intézmény igazgatója. Hozzátette, az idén inkább a humán tantárgyak viszik a prímet, de sokan – az idén 16-an – választják a biológiát is. Főleg azok, akik orvosira készülnek, bár ez tantárgy mindig is nagy kedvencnek számított a diákok körében.

Gimnáziumuk minden diákja kötelezően B2-es szintű angol érettségi vizsgát fog tenni. Ez már egy nagyon jól használható nyelvtudást jelent, ami megkönnyítheti a boldogulást akár külföldön is.

Vajon hogyan segíti az iskola azt, hogy a diákoknak minél kevesebb stresszt kelljen átélniük az érettségiken? – kérdeztük az igazgatótól.

„Amit mi tehetünk, az az, hogy minél jobban felkészítjük őket. A negyedik évfolyam nagy részben már erről is szól. Érettségizőink az előző évi írásbeliket már mind megoldották, azon gyakoroltak, így aztán már képben vannak arról, mire számíthatnak. Túl nagy meglepetés nem éri őket”

– válaszolta.

Ami pedig az eredményességet illeti, a magángimnáziumnak van mire büszkének lennie, hiszen diákjaik rendszeresen 10-20 százalékkal jobban teljesítenek, mint az országos átlag.

A negyedikeseikre május végén várnak még a szóbeli vizsgák, ahol három nyelvből és választott tantárgyból érettségiznek. Olyan tanulóik is vannak, akik még ötödik vagy hatodik tantárgyból is érettségi vizsgát tesznek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS