Három új tanulmányi programot indít a Selye János Egyetem

B. Vida Júlia 2018. június 22., 14:22

Jó évet zár egyetemünk, jelenleg épp az államvizsgák folynak, a közgazdasági karon több mint 60-an, a tanárképző karon közel 90-en végeznek mesterképzésen, a református teológia karon pedig 10 körüli a végzős hallgatóink száma, tájékoztatta portálunkat Juhász György, a komáromi Selye János Egyetem rektora, akit évértékelésre kértünk. Egyetlen magyar egyetemünkön, ahol jelenleg 1750 diák tanul, ezen kívül az idén közel 300-an fejezik be – szintén államvizsgával – az alapképzést.

„Talán ezek a számok is mutatják, milyen fontos a küldetésünk a Felvidéken és ebben a régióban. Az iskolaévet természetesen nemcsak az oktatással, a kutatással gazdagítottuk, de több rendezvényünk is volt. Novemberben megszerveztük a Tudomány Hetét, de kiemelhetném a Komáromi Egyetemi Napokat, a Hallgatói Önkormányzattal való közös szervezésben. Februári nyílt napunk is népszerűnek bizonyult, melyet Konferencia központunkban tartottunk. Nagy örömünkre szolgál az, hogy a nemzetközi egyetemi körforgásban is benne vagyunk és hallgatóink nagyon sok aktivitásba bekapcsolódtak. Az idei akadémiai évben több mint 50 hallgatónk vett részt a különböző programokban, a legnagyobb érdeklődés a magyarországi, dániai, romániai és lengyelországi csereprogramok iránt volt. Kiemelt helyen említhetem a Makovecz-programot és az Erasmus+ programot” – tudtuk meg az egyetem vezetőjétől, aki 2017 februárja óta látja el a rektori feladatokat.

Az utolsó három év statisztikáiból kiderül, hogy a hallgatói létszám csökkenése a Selyén jóval az országos arány alatt marad. 2016 őszéhez képest 2017-ben csak 0,52 százalékkal csökkent, míg a szlovákiai átlag egyetemenként közel 9 százalék. A 2017-es év végéig közel ezernégyszáz középiskolás diákhoz sikerült személyesen eljutnia az egyetemnek, és több mint hatvan középiskolában tartották meg bemutatkozó előadásukat.

„Örülünk annak, hogy tudjuk tartani a hallgatói létszámot. Egyetemünk szempontjából nagyon fontosak a nappali tagozatos hallgatók, akiknek létszáma szintén stabilnak mondható. 2013-tól 2017-ig az 1650 körüli létszámot érjük el, ami a költségvetési támogatásokat is biztosítja”– tette hozzá. Megemlítette azt is, örülnek a szép számú magyarországi hallgatónak, akik többnyire Komárom-Esztergom megyéből kerülnek ki, s akik az uniós előírásoknak köszönhetően ugyanolyan feltételek mellett tanulhatnak egyetemükön, mint a felvidéki diákok.

Nyitni a mezőgazdaság irányába

Az új tanévben sem áll le a munka a Selye Egyetemen. Annak vezetősége – a jövőbe tekintve – igyekszik olyan új tanulmányi programokat kidolgozni, amelyek vonzók lehetnek a fiatalok számára.

„Még az elmúlt év sikere, hogy új szakokat sikerült akkreditálnunk: kettőt a Gazdaságtudományi Karon, egyet pedig a Tanárképző Karon. Ezek közül kettő közös tanulmányi programként valósul meg, neves magyar egyetemekkel karöltve. A Gazdaságtudományi Kar a Szent István Egyetemmel együttműködve Vidékfejlesztés néven egy új tanulmányi programot indít. A budapesti Corvinus Egyetemmel közösen pedig Kereskedelem és marketing tanulmányi programot indítunk a következő akadémiai évben. A Vidékfejlesztés szakon a képzés 3,5 éves lesz. Nem titkolt szándékunk, hogy egyetemünk nyisson a mezőgazdaság irányába is és a felvidéki agráriumnak olyan szakembereket képezzünk, akik a későbbiekben segíteni tudják az ágazat fejlődését. A Kereskedelem és marketing szak szintén 3,5 éves lesz, melynek során a hallgatók szlovákiai és magyarországi, nemzetközileg elismert szakemberektől tanulhatnak. A Tanárképző Karon Pedagógia és köznevelés tanulmányi programot indítunk, ami szintén alapképzés. Azoknak ajánljuk ezt a szakot, akik nevelőként, szabadidő szervezőként kívánnak a későbbiekben dolgozni. A meghosszabbított jelentkezési határidőknek köszönhetően ezekre a szakokra is tudnak még jelentkezni június 30-ig az érdeklődők” – árulta el Juhász György.

Az oktatói gárdára vonatkozó kérdésünkre válaszolva elmondta, jelenleg el tudják látni a feladatokat, magyarországi vendégoktatók segítségével. Örvendetesnek nevezte, hogy egyre több olyan felvidéki szakember van, aki tudományos fokozattal rendelkezik és egyre többen habilitálnak is. Az egyetem maga is arra törekszik, hogy oktatói tudományos fokozatokat szerezzenek. Ennek egyik motorja lehet, hogy mindhárom karukon van doktori program, ahol a legtehetségesebb diákok tovább folytathatják tanulmányaikat.

Az új felsőoktatási törvény – melyet a héten fogadtak el – a rektor szerint új kötelességekkel, kihívásokkal fog járni a Selye János Egyetem számára is. Teljesen megváltozik az akkreditációs rendszer. A jövőben nem programokat, hanem szakokat fog kelleni akkreditálni. Lesz tehát munka és teendő bőven a 2018 szeptemberében kezdődő új akadémiai évben is.

0 HOZZÁSZÓLÁS