2018. április 20., 08:00

Három osztálynyi gyereket írattak be a párkányi iskolába

Az idei beíratásokról Himmler Zsófiával, a párkányi Ady Endre Alapiskola igazgatóhelyettesével beszélgettünk.

ady-parkany-3-jpg
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára

Várakozásunknak megfelelően alakult a beíratás - 70  gyermeket írattak hozzánk, ebből előreláthatóan heten halasztanak. Elégedettek vagyunk, hiszen csakúgy mint tavaly, három osztályt nyithatunk, melyek megmaradnak jövőre is. Ha kevesebb  az elsősök száma, már a második évben összevonásra kényszerülünk. Persze a legjobban annak örülnénk, ha négy osztályt nyithatnánk, mint régen, de tudomásul kell venni, kevesebb gyermek születik.  

A Párkány környéki kicsiny falvak mennyire emelik meg a létszámot?

Az idén beíratottak közül 35 gyerek párkányi, a többiek a környező falvakból jönnek – Kicsindről, Kőhídgyarmatról, Kövesdről, Bajtáról, Béláról, Kisgyarmatról. Van egy két gyerek a körzetünkön kívülről – Nánáról, Kémendről, Muzsláról, Pásztóról, Kiskesziről, sőt még Esztergomból is. Nem rendelkezünk iskolabusszal, iskolánkba tanulóink a menetrend szerinti járattal tudnak eljutni. A környéken két nagyobb iskolába Muzslára és Szalkára iskolabusz szállítja a gyerekeket a környező településekről. Vannak szülők, akiknél ez sokat nyom a latban.

Jellemző Párkányra, hogy a magyar szülők szlovák iskolába íratják gyerekeiket?

Tény, hogy a szlovák iskolát látogató gyerekek nagyjából 30 százaléka magyar nemzetiségű. Van ilyenkor egy kis harc a gyerekekért. Megpróbáljuk levonni ebből a helyzetből is a tanulságot. Nekünk mindig egy lépéssel előbbre kell járnunk, fejlődnünk kell minden téren. Nem a szlovák gyerekeket szeretnénk ide csábítani – bár szívesen látjuk őket is – ,hanem a magyar gyerekeknek szeretnénk olyan anyanyelvi oktatást biztosítani, melyre alapozva a későbbiekben megállják a helyüket a középiskolákban. Nem tudom, mit hoz a jövő, egyelőre nekünk minden évben egy osztállyal több van, mint a szlovák iskolának.

Fotó:  Bokor Klára

Hogy zajlott a beíratási program?

Rendezvényeinkre az összes óvodát meghívtuk egy mesedélelőttre. Sikere volt a sportdélutánnak, ahol kitűnően érezte magát gyerek, szülő egyaránt. Szerveztünk tökfesztivált, karácsonyi kézműveskedést, többször szombati szöszmötölőt tartottunk, amelynek keretében a gyerekek a szüleikkel megnézik a tantermeket, alkotnak valami szépet, beszélgethetnek a tanító nénikkel, bácsikkal. Van olyan gyerek, aki ott helyben tanító nénit is választ. Ha csak tehetjük, megfelelünk e kéréseknek. És nem utolsó sorban a Rákóczi Szövetség beiratkozási programjában is részt veszünk, amely szervezettől könyvajándékot kapott minden óvodás.

Mi az a vonzerő, ami miatt a szülők az Önök iskolája mellett döntenek?

Többen elmondták, azért választják iskolánkat, mert szép és jól felszerelt. Ez így igaz, az osztálytermekben interaktív táblák, számítógépek segítik a pedagógusok munkáját, számítástechnikai tantermeink korszerűek. Örülhetünk annak is, hogy diákjaink sikeresek a tanulmányi versenyeken. Most készül szabadtéri színpadunk, nagy nézőtérrel az iskola parkjában. Gyönyörű lesz. Legjobb reklám az elégedett szülő, és az igazgatói kérdőívek alapján a visszajelzések a szülők elégedettségét mutatják.

ady-parkany-3-jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.