2019. április 26., 15:03

Gömöralmágyban zárult a Térségi Virág Mozgalom program

A Smart Communities – Okos Közösségek elnevezésű kétéves projekt keretében lezárult a Térségi Virág Mozgalom nevet viselő mentorprogram is, melyben a részt vevő egyetemek hallgatói, oktatói, kutatói (mentorok), saját munkatapasztalataikat alapul véve, támogatták a hátrányos helyzetben lévő térségek iskoláinak tanulóit. A zárótalálkozónak a Gömöralmágyi Alapiskola adott otthont.

tersegi-virag7.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Szvorák Emese

A Térségi Virág Mozgalom célja az egyetemi hallgatók (mentorok) és az általános iskolai tanulók együttműködése révén a hátrányos helyzetű településen élők fejlődésének a támogatása és közösségszervező képességének javulása – emelte ki Paróczai Péter, az Interindrustria Tudásközpont Alapítvány képviselője, a projekt vezetője.

 „A Virág Mozgalom olyan önkéntes egyetemi és civil aktivitás, ahol a mentorok támogatják a hátrányos helyzetben lévő térségek iskoláinak gyermekeit annak érdekében, hogy a pályaorientáció és az életbe való beilleszkedés hatékonyabb legyen. A siker alapvetően a mentoroknak, a helyi iskola vezetésének és pedagógusainak okos szakmai irányításától, valamint a szülők, és a helyi polgármester támogató együttműködésétől függött” – nyilatkozta.

Fotó:  Szvorák Emese

 A program 12 helyszínen, három magyarországi és kilenc szlovákiai faluban valósult meg.

A gyerekek közel két évig pályaorientációval foglalkoztak, illetve a mentorok segítségével a térségfejlesztés részeit tárták föl. Hogyan lehetne ezt a mikrotérséget fejleszteni, bekapcsolni az európai folyamatokba, illetve a legjobb gyakorlatokat behozni Európából?

– ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ. Tizenkét témát dolgoztak fel, melyek érintették a mezőgazdaságot, a szolgáltatásokat, a helyi kereskedelmet és egyebeket” – tette hozzá.

Agócs Péter, az Almágyi Alapiskola és Óvoda igazgatója elmondta: örömmel vette a felkérést, hisz az intézmény ilyen jellegű projektben korábban nem vett részt.

„A tanulóink a program kapcsán fejlesztették az énképüket, életpályamodelleket állítottak fel, valamint kérdőíves kutatás segítségével feltárták a helyi társadalom életében fennálló problémákat, illetve megoldásokat javasoltak azokra” – magyarázta, hozzátéve: szakköri tevékenység keretében ezen felül megismerkedtek az ún. Digitális Mágiával, melynek keretében a gyerekeket nemcsak programozásra tanították, hanem a logikus gondolkodást, a probléma megoldó és analitikus képességet is fejlesztették.

Fotó:  Szvorák Emese

Eddig 5 szakkör zárult sikeresen az alábbi helyszíneken: ceredi id. Szabó István Általános Iskola, Almágyi Alapiskola és Óvoda, Ragyolci Alapiskola és Óvoda, Nógrádsápi Fekete István Általános Iskola és pásztói Zsigmond Király Általános Iskola.

A projekt átfogó célkitűzése, hogy jelentős mértékben hozzájáruljon a szellemi tőke fokozásához a dél-szlovákiai és észak-magyarországi hátrányos helyzetű határtérségben, a társadalmi innováció gyakorlati alkalmazását eredményező együttműködési struktúrák létrehozásával és elterjesztésével. Ehhez pedig mindenképpen a projekt folytatása szükséges – hangsúlyozták egyöntetűen a jelenlévők.

tersegi-virag7.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.