2018. április 13., 08:55

Gipsz Jakab és a Teszt-feszt

A Szabványosított Mérések Nemzeti Intézetének (NÚCEM) munkatársai előszeretettel hangoztatják, hogy a Tesztelés 9 eredménye tanulóink tudásszintjét tükrözi.

Tesztelik a kilencedikesek tudását
Fotó: TASR

Bár hivatalos eredményeket még nem kaptak az iskolák, valószínűleg ez újfent bebizonyosodik, amint arról Gipsz Jakab, a piripócsi Jóska Pista Alapiskola kilencedik osztályos tanulója is tanúskodott: „Tuggya, az úgy vót, hogy magyarból a 24 kérdésből csak 6-ra tuttam magamtól a választ. Ez 24 százalékra jöt ki. Szerencsémre a józsi tantobá volt az adminiszter. Naon jó ember, neki köszönhetem hogy tavaj nembuktam meg. Mostis segítet két kérdézsben. A külsős tanító is jófej volt mer nemszót semmit, sőtt eccer meksúgta a választ is. Így má 36 százaléknál tartotam. Amíg a Józsi tantobá a külsős tanítóval röhögöt valamin, a Kati lesúgot három választ. Má 48 százalékom volt. Még maratt 12 kérdés, amiket nemvolt kedvem el olvasni. Eldöntötem hogy mindeggyiknél beikszelem a C-ét, mert ojant még eccerse ikszeltem. Másnap monta el a Józsi tantobá hogy a maradék 12 kérdésemből 7-re télleg a C volt a hejes válasz. Akor röhöktem nagyot amikor kiderűt, hogy a katinak csak 52 százaléka let összessen, nekem meg ugye összejöt a 76 százalék. A ikertesóm eggy külön terembe írta a monitort, mert ő ojan internált gyerek. Mindíg öszekeveri a betűköt. Nála csak a Joli tantonéni volt bent a szomszédból, ő meg beikszelgete a tesóm hejett az egészet. Neki 80 százaléklya lett.”

Az elmúlt években már az ötödik évfolyamos tanulókat is tesztelik. Nem is értem, hogy az első osztályosok hogyan tudnak bekerülni az alapiskolák padjai mögé anélkül, hogy tesztelve lennének. A harmadikosok és a hetedikesek miért nem írnak „monitort”? Így a magyar szakos pedagógusok évente több alkalommal is vitatkozni tudnának azon, hogy vajon a félreérthető szamárság vagy a zavaros ökörség-e a helyes válasz?

A tervek szerint a jövőben kétnaposra duzzasztanák a tesztelést, angol nyelvvel kiegészítve. Ne érjük be ennyivel! Rendezzünk fesztivált a monitorból! Ki ne szeretne részt venni egy egész hetes Teszt-feszten, ahol szlovák ajkú társainkkal beszélgetnénk matematikáról... angolul.

Hiába van már minden disznóólban ingyenes internet, néhány iskola bizony még mindig wifitlen. Nem baj! Legyen elektronikus a tesztelés! Játszi könnyedséggel oldaná meg ezt az összes iskola, és a rendszer is hibátlanul működne!

Ezzel együtt nem mondhatnám, hogy a NÚCEM dolgozóinak teljesítménye nem mutat fejlődést, hiszen – a komoly próbateszteléseknek köszönhetően – immár tökéletes kérdéseket tesznek fel fiataljainknak. Ezúttal a tervezett 25 helyett csak 24-et küldtek el száz és száz magyar ajkú tanulónak. Éppen 24-gyel többet, mint amennyire szükségünk lenne…

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.