2018. április 19., 08:14

Fontos a családias hangulat Mátyusföld kisiskoláiban

Míg a magyar hagyományokat kiváltképp őrző felsőszeli alapiskola 11, addig a mindenki számára nyitott iskolaként ismert tallósi intézmény 17 beíratott gyermekkel indulhat neki a 2018/2019-es tanévnek.

felsoszeli2.jpg
Médialapozó

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola az egész környéken elhíresült kiváló tehetséggondozásáról. Az intézmény fő profilja a régióismeret, a magyarságra való nevelés, hovatartozás, tehetséggondozás, és hagyományőrzés. Szakkörökben bő a választék, gyerekek és szülők számára vonzó a néptánc, népzene, sport szakkör, valamint a különböző kreatív tematikájú elfoglaltságok.

László Ildikó, az intézmény vezetője portálunknak elmondta, az iskolanyitogató programnak az volt a célja, hogy a gyerekek előre megismerkedjenek az intézmény légkörével, találkozzanak a pedagógusokkal, hiszen a lényeg a gyerekközpontúság. Az óvodából érkezők  a program során együtt sportolhattak az első osztályosokkal, valamint kézműves foglalkozáson vehettek részt.  Az iskola a szülők számára is biztosította a megnyugvást, sor került a pedagógusokkal és pszichológussal való találkozóra is.

László Ildikó elmondta, az ide beíratott gyerekeket családias, jó hangulatú közösség várja. Lukratív a tanulói könyvtár, a könyvkuckó és a tanösvény állandó látogatásának lehetősége is, a szülőket és gyerekeket azonban leginkább a hagyományokra való nevelés ígéretével, a magyar kulturális örökséggel való foglalkozással vonzzák.

Nagy hangsúlyt fektetnek a magyar hagyományok ápolására

 Az igazgatónő ismertette, örülnek a tíz beíratott gyereknek, de sajnos a létszám ötödik éve csökken. Nem érzékelik a városi iskola elszívó erejét, azonban sok helybeli magyar szülő adja már szlovák óvodába, majd iskolába gyermekét.

„A magyar oviból egyáltalán nem jellemző, hogy szlovák iskolába adják a gyereket. Volt már kisebb létszámú osztályunk, a jelenlegi kilencedikesek is mindössze nyolcan kezdtek. A következő évfolyamok azonban már növekvő tendenciákat mutatnak, több gyerek született a 2013-as évtől“—tette hozzá az intézményvezető.

Az intézménybe érkező gyerekek és szüleik szívesen vettek részt az iskolanyitogató programokon. A beíratási napon a gyerekeket előadás, tánc, ajándékosztás, valamint egy óriási torta is várta.

Perleczky Júlia és férje háromgyermekes szülők is a felsőszeli alapiskolát választották az iskolaérett Hanna Laura számára. A család kisebb gyermekeivel aktívan részt vesz a Ringató és Cseperedő foglalkozásokon, fontos számukra, hogy magyar gyerekek magyar környezetben sajátítsák el a hagyományokat és a tradíciókat előtérbe helyező képzésben részesüljenek.

„Fontos szempont volt, hogy az intézmény  helyben van, valamint jó a hírneve is.  Ügyes gyerekek kerülnek ki az iskolából és nagy hangsúlyt fektetnek a magyar hagyományok ápolására. A tantermek és a tornaterem is most lett felújítva. Szakkörök közül a néptánc, rajz, balett , sportkör, irodalmi szakkör szólít meg a legjobban“ – mondta el portálunknak Perleczky Júlia.Az anyuka közölte az iskolahívogató programok után Hanna Laura azonnal iskolás akart lenni, és örömmel vitte haza a kézműves foglalkozásokon elkészített kincseket.  Az anyuka számára megnyerő volt, hogy míg a szülők a pszichológussal találkoztak, addig a gyermekeket aktívan lefoglalták az intézmény pedagógusai.  A szülők tehát nyugodt körülmények között beszélhettek a szakemberrel.

A Vágán élő Horesnyi Beáta és férje tudatosan választották Eszter lányuk számára a felsőszeli iskolát, annak ellenére, hogy nem helybeli lakosok.

„Nem volt kérdéses, hogy magyar iskolába adjuk a gyermeket. Két elképzelésem volt: legyen az oktatás jó színvonalú és fejlesszék a magyarságtudatot. Családilag fontosnak tartjuk a hagyományőrzést, a néptáncot. Eszter is ebben bontakozik ki. A felsőszeli iskola egész szellemisége megfogott. Ezt az intézményt éreztem a legcsaládiasabbnak, és az jött le, hogy a gyerekek itt magyarságtudatra vannak nevelve“ – nyilatkozta portálunknak az anyuka. Hozzátette, Eszter számára megnyugtató volt, hogy a beíratáskor már nem volt számára ismeretlen terep az iskola közege, hiszen a hívogató programok során már megismerkedett a pedagógusokkal és a kis társakkal.

„...egész napos iskola formájában működünk”

A Felsőszelivel szomszédos Tallós község alapiskoláján is fontos a családias hangulat megteremtése . Az intézmény egyértelműen gyermek- és szülőközpontú. A szakköri tevékenységek széles skálában működnek, mindig a gyerekek igényeihez igazodva. Különlegességnek és népszerűnek számít a kreatív varró szakkör valamint a  szalagtánc (ribbon dance).

A tallósi alapiskola részese a Nyitott iskolát mindenkinek Nemzeti Projektnek.  Horváth Anita, az intézmény igazgatónője elmondta portálunknak, a program keretén belül lehetőségük volt több pedagógiai asszisztens alkalmazására, akik segítik a pedagógusok munkáját az alsó tagozaton. Tallóson a délelőtti iskolai munkába már a napközis pedagógusok is besegítenek .

„Az alsó tagozaton teljes mértékben egész napos iskola formájában működünk, a gyerekek reggel 7.50-kor kezdik a tanulást, utána  a napköziben folytatják a felkészülést a következő napra , nem hordják haza a táskájukat. Ezt most már a felső tagozatra is kiterjesztettük, a tanulóknak lehetőségük van pedagógus segítségével felkészülni a másnapi tanításra“ – mutatta be az iskolaprogramot portálunknak az intézményvezető. Hozzátette, az iskola felszereltsége kiváló, lehetőségük van modern segédeszközök vásárlására, valamint majdnem minden tanterem fel van szerelve interaktív táblával. Külön számítógépes szaktantermeik vannak az alsó- és felső tagozatosok számára.

A tallósi alapiskola mellett működő óvoda is óriási lehetőségeket nyújt a szülők részére. Az óvodavezető Bartalos Erzsébet, gyógypedagógus, az Alapozó Terápia hazai képviselője minden évben elvégzi a speciális képesítést igénylő differ méréseket.  Így mikor a tanuló belép az iskolába, ott már tudják, mely részképességei a legfejlettebbek és melyekkel kell többet foglalkozni. Ezek a részképességek alapozzák meg, mennyire hatékonyan tud a gyerek az iskolai munkában részt venni.

A tallósi alapiskola nulladik osztályába 9, az első osztályba 17 gyereket írattak be a 2018/2019 tanévre.  Az igazgatónő elmondása alapján a beíratottak  száma  2013 óta stagnáló. Az intézményt 40 szazalékban látogatja  roma gyerek.

felsoszeli2.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.