Felvidéki értékeink és históriáink nyomában – jelentkezz te is Kincskeresőnek

Horváth Szomolai Andrea 2019. október 08., 19:16

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Mentor TT idén 15. alkalommal hirdeti meg a Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok konferenciáját. Mind a felkészítők, mind a diákok rejtett históriákra, elfeledett társadalmi kincsekre bukkanhatnak a kutatás során.

Fotó: Kincskeresők

A Kincskereső konferenciára a felvidéki magyarság tájaihoz, településeihez és közösségeihez kapcsolódó előadással, valamint kultúrtörténet, helytörténet, néprajz, vallástörténet, művészet, irodalom, földrajz, természeti értékek, gazdaságtörténet, építészet, jeles személyiségek élete vagy bármilyen további tetszés szerint választható témakörökben lehet pályázni.

A helyi értékek megismertetése tíz perces előadás keretében, számítógépes vetítéssel (PowerPoint, Prezi formátumban) történik, mely kiegészíthető eredeti hang- és videofelvételekkel, illetve tárgyi emlékek bemutatásával.

A Kincskereső diákkonferencia szíve-lelke, mozgatórugója Szanyi Mária, tehetségfejlesztő pedagógus, néprajzkutató, a kezdetektől fogva ő szervezi a rendezvényt, biztatja a diákokat és pedagógusokat, kutassák ki környezetük elfeledett néprajzi kincseit, hallgassák meg az öregek regéit, históriáit, fedezzenek fel valami értékeset. Portálunknak elmondta, a diákok a helytörténeti, honismereti kutatásaik során megismerik saját környezetüket, feltárulnak előttük egy napjainkra felbomlott, régi társadalmi rend értékei, amelyben nagyon fontos volt az, hogy mindenkinek és mindennek meg legyen a maga helye térben és időben. Ez nyugalmat és biztonságot adott a társadalomnak és a gyerekeknek is. A Kincskeresőkkel főleg ezt szeretnék visszahozni, hiszen lerombolni a társadalmi értékeket sokkal könnyebb, mint újjáépíteni őket.

„A kincskeresők verseny arra is jó, hogy a kutatók rámutassanak a magyar örökségre, nagyon sok pályamunka épül beszélgetésre, a diákok nagyszülőkkel, idős emberekkel beszélgetnek akár sporttörténelemről, akár kitelepítésről”- mesélt a folyamatról Szany Mária.

A Kincskeresők diákkonferencia háttérmunkálataiba nagy százalékban kapcsolódnak be a felvidéki magyar pedagógusok is, akik témavezetőként állnak a diákok mögött. A kutatások során ők is rengeteg új ismerettel gazdagodnak, legyenek azok regionálisak vagy társadalmiak.

„Ha egy érdeklődő tanuló mellett összefog a család és a pedagógus, hogy felfedezzenek valamit a saját környezetükben, abból nagyon szép eredmények születnek”- beszélt a Kincskereső legfontosabb küldetéséről a néprajzkutató.

Szanyi Mária szerint a középiskolásokat arra is rá kellene vezetni, hogy azokat a helyeket is felfedezzék, ahol tanulmányaikat folytatják, elszomorítónak tartja, hogy nem ismerjük saját történelmi emlékhelyeinket, nem megyünk el Zoboraljára, Szepességre, Liptóra. Jónak látná, ha a Kincskeresőkön belül külön kategóriát hoznának létre középiskolások számára, amelyben a szlovákiai magyar emlékhelyek felkutatásáról lenne szó.

A Kincskeresők diákkonferencia célcsoportja az alapiskolák 5–9. évfolyama, a nyolc- és négyosztályos gimnáziumok, valamint a szakközépiskolák diákjai (12–18. éves korosztály). A kutatásra jelentkezhetnek szlovákiai illetőségű diákok (nem követelmény a magyar iskola látogatása, de az előadásnak magyar nyelven kell elhangoznia), egyének vagy csapatok (maximum 2 fő), bármely szabadon választott témával. A pályázó felkészítője lehet a tanára, szülője, nagyszülője, ismerőse vagy az adott témában jártas történész, muzeológus, helytörténész.  A számítógépes feldolgozás (pl. PowerPoint) és az írásbeli összefoglaló végén fel kell tüntetni a forrásanyagot.

A pályázat sikerét segíti elő, ha a pályázó tanácsért fordul a közeli múzeumhoz, levéltárhoz vagy a környezetében élő helytörténészekhez. A jelentkezési határidő 2019.október 30., az országos konferencia időpontja és helyszíne 2019. november 13–14., Galánta, Viktória panzió.

Az elektronikus jelentkezési lap megtalálható az alábbi linken.

A jelentkezési lap fontos része a pályamunka 1–2 oldalas összefoglalása és a forrásanyag, melyet az elektronikus jelentkezési lap megfelelő pontjához kell csatolni. Az országos konferencián iskolánként legfeljebb 2 csapat vehet részt, de jelentkezhetnek civil szervezeteket vagy községeket képviselő diákok is.

 

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS