Csicsói győzelem a környezetvédelmi versenyen

Nagy Miskó Ildikó 2019. május 07., 17:50

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége május 7-én a komáromi Jókai Mór Alapiskolában rendezte meg az I. ÖKO - Logika Kárpát - medencei Természet - és Környezetvédelmi Versenyt, amely a korábbi Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatverseny folytatása. Az alapiskolák 7-9., illetve a nyolcéves gimnáziumok 2-4. osztályos diákjainak viadalán 13 felvidéki, valamint 1-1 erdélyi és vajdasági intézmény háromfős csapatai mérték össze tudásukat.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Az SZMPSZ tizenöt éven át, utoljára 2017-ben rendezte meg a Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi Versenyt. Mivel az iskolák részéről igény mutatkozott annak folytatására, ezért idén életre hívtuk a környezetvédelmi versenyt. Annak célja a környezetről alkotott ismeretek elmélyítése, az önálló ismeretszerzés készségének fejlesztése, a globális fenntarthatósági problémák és a komplex ökológiai gondolkodás megalapozása, valamint a természettudományos ismeretek gazdagítása és nem utolsó sorban a tehetséggondozás” – mondta el portálunknak Fekete Irén, az SZMPSZ országos elnöke.

Hozzátette: mivel Komáromban idén kiemelt szerepet kap a környezettudatos gondolkodás erősítése, ami összecseng csapatversenyük céljaival, ezért az SZMPSZ szervezőbizottsága fővédnöknek Komárom város polgármesterét, Keszegh Bélát kérte fel. Az elnök asszony vele együtt köszöntötte a résztvevőket, valamint közreműködött a díjkiosztással egybekötött eredményhirdetésen is.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Versenyünk ismeretanyaga az alapiskolai földrajzi és biológiai tananyagra, illetve a diákok környezetvédelemre vonatkozó alapismereteire épült. Továbbá a velünk együttműködő magyarországi Természetbúvár magazin kiválasztott cikkei alapján dolgoztam ki a 20 gondolkodásra késztető, írásbeli tesztfeladatot. A cikkeket korábban a benevező csapatok is megkapták. A szóbeli fordulóban pedig mindegyik csapat legfeljebb 10 perces prezentációt mutatott be egy-egy szabadon választott témáról. Szólhattak környezetük természeti értékeiről, és javasolhatták azok védelem alá helyezését. Esetleg beszélhettek aktuális környezeti problémákról és azok következményeiről, illetve vázolhatták a saját megoldási javaslataikat. További környezet- és egészségvédelemmel kapcsolatos témákról, így a helyes táplálkozásról, a tudatos fogyasztásról, az anyagtakarékosságról és egyebekről is tarthattak előadást” – tájékoztatott Bagita Judit főszervező.

Az írásbeli körben legfeljebb 20, a szóbeli fordulóban pedig maximum 30 pontot szerezhettek a csilizradványi, nyárasdi, negyedi, dunaszerdahelyi, vágsellyei, losonci, dunamocsi, csicsói, ipolyszakállosi, komáromi, érsekújvári, gútai, dunaszerdahelyi, valamint a csíkszeredai és nagykikindai csapatok.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Teljesítményüket 4 fős szakmai zsűri értékelte, amelyben helyet kapott Peimli Piroska, a Fertő-Hanság Nemzeti Park – Pannonhalmi Tájvédelmi Körzetének győri munkatársa, Kiss Attila - a monori József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium biológia-földrajz szakos tanára, Varga Andrea – a Selye János Egyetem oktatója és Szegi Aranka - a KomPakt n. sz. vezetője.

Az ügyes diákok emléklapokat, okleveleket, könyv- és tárgyi jutalmakat, illetve módszertani segédeszközöket vehettek át. A győztes csapat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által ajándékozott Magyar Nemzeti Atlasszal is gazdagodott.

A további díjakat pedig az SZMPSZ, Komárom város és a Fertő-Hansági Nemzeti Park adományozta. A verseny megvalósítását Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága is támogatta.

Tíz csapat lett eredményes, melyek közül dobogóra a következők kerültek:

I. a csicsói Gáspár Sámuel AI és Óvoda csapata, felkészítő: Molnár Gábor, csapattagok: Győri Réka, Németh Noémi és Szabó Evelin, kiselőadásuk címe: A víziskorpiók világa,

II. a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin AI csapata, felkészítő: György Judit, csapattagok: Kiss Zsófia, Kövári Arabella és Németh Boglárka, kiselőadásuk címe: Nulla hulladék! Lehetséges ez?,

III. a komáromi Jókai Mór AI csapata, felkészítő: Varga Tamás, csapattagok: Czirfusz Gabriella, Horváth Kristóf és Molnár Adorján, kiselőadásuk címe: 480 - Komárom a környezettudatosság útján.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS