2018. április 29., 19:50

Bodrogközben csökken az elsősök száma, Ung-vidék tartja magát

A 2018/19-es tanévre a Bodrogszerdahelyi Magyar Tannyelvű Alapiskolába 10 kiselsős jelentkezett, az ötödik osztályba pedig Ladmócról és Nagykövesdről öten jönnek. Bár ez a szám valamivel kevesebb, mint az előző évben volt, átlagban még jónak mondható.

iskola.jpg
Fotó: pixabay.com

„Baj akkor lesz – jegyzi meg az igazgatónő, Bányácski Henrietta –, amikor a ladmóci és a nagykövesdi gyerekeknek 4 év múlva be kell majd  hozzánk tagozódniuk, ugyanis e két községben idén sincs egyetlen elsős sem.”

Egyébként a bodrogszerdahelyi iskola azon iskolák sorába tartozik, akik Facebook-oldalukon rendszeresen beszámolnak tevékenységükről, és nagyon igyekeznek azon, hogy a szülőket folyamatosan tájékoztassák az iskolában folyó munkáról. Az igazgatónő meggyőződése, hogy a beíratáskor nagyon sok múlik az óvodákon, bár ahol a magyar szülőt győzködni kell arról, hogy gyerekeit anyanyelvi iskolába küldje, ott már nagy a baj.

Nulladikos lesz a beíratottak zöme

Tiszacsernyőben ugyan nőtt a jövendő elsősök létszáma, tudnunk kell viszont, hogy ezt  az iskolát túlnyomó többségben roma származású gyerekek látogatják, így a 11 jelentkezőből 9 automatikusan az előkészítő osztályba kerül, és a két új gyerek mellett a múlt évi nulladikosok képezik majd az első osztályt.

Ha összegezni szeretnénk a bodrogközi helyzetet, akkor megállapíthatjuk, hogy idén is csökken a magyar iskolába jelentkezők száma, ha nem is drasztikusan, de egyértelműen. Ennek hátterében három összetevőt lehet felfedezni: egyrészt a születések alacsony számát, másrészt a szlovák iskola iránti érdeklődés növekedését. Ha a jövőben bezár valamelyik magyar iskola, azért kizárólag a magyar szülők egy része okolható majd.

Harmadrészt pedig tény, hogy a családalapítás előtt álló fiatalok jó része elhagyta ezt a vidéket. Más régiókban illetve külföldön szülik meg gyermekeiket. Ez azért is különösen szomorú, hiszen elsősorban értelmiségi fiatalokról van szó.

Két nyílt napot is tartottak

Ami pedig az Ung-vidéket illeti, nincs különösebb eltérés az idei és a múlt évi elsősök számát illetően sem Vajánban, sem Nagyszelmencen. A legnagyobb iskolának számító Nagykaposon pedig az igazgatónő, Fazekas Lídia lapunknak jó hírről számolhatott be: a jövő tanévben 4 gyerekkel többre számíthatnak, mint az idén, ugyanis 40 kiselsősük lesz.

Igaz, meg is tettek érte mindent, hogy így legyen, hiszen kétszer tartottak áprilisban nyílt napot, először a környező falvak illetve a nagykaposi szlovák óvoda diákjainak, majd április 25-én a helyi magyar óvodásoknak. Április 29-én került sor végül az ünnepélyes beíratásra. Amíg a gyerekek egy interaktív mesét néztek meg, addig a szülők a pszichológussal kötetlen beszélgetésen vehettek részt. Majd a gyerekek a pedagógusok vezetésével – egy kreatív foglalkozás keretén belül – ajándékot készítettek szüleiknek.

A Rákóczi Szövetség könyvcsomagját a Magyar Ház igazgatója adta át, de az iskola is kiosztott 40 ajándékcsomagot jövendő elsősei részére .A csomagok olyan praktikus segédeszközöket tartalmaztak, amelyekre az iskolában minden gyereknek szüksége lesz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.