2018. április 29., 19:50

Bodrogközben csökken az elsősök száma, Ung-vidék tartja magát

A 2018/19-es tanévre a Bodrogszerdahelyi Magyar Tannyelvű Alapiskolába 10 kiselsős jelentkezett, az ötödik osztályba pedig Ladmócról és Nagykövesdről öten jönnek. Bár ez a szám valamivel kevesebb, mint az előző évben volt, átlagban még jónak mondható.

iskola.jpg
Fotó: pixabay.com

„Baj akkor lesz – jegyzi meg az igazgatónő, Bányácski Henrietta –, amikor a ladmóci és a nagykövesdi gyerekeknek 4 év múlva be kell majd  hozzánk tagozódniuk, ugyanis e két községben idén sincs egyetlen elsős sem.”

Egyébként a bodrogszerdahelyi iskola azon iskolák sorába tartozik, akik Facebook-oldalukon rendszeresen beszámolnak tevékenységükről, és nagyon igyekeznek azon, hogy a szülőket folyamatosan tájékoztassák az iskolában folyó munkáról. Az igazgatónő meggyőződése, hogy a beíratáskor nagyon sok múlik az óvodákon, bár ahol a magyar szülőt győzködni kell arról, hogy gyerekeit anyanyelvi iskolába küldje, ott már nagy a baj.

Nulladikos lesz a beíratottak zöme

Tiszacsernyőben ugyan nőtt a jövendő elsősök létszáma, tudnunk kell viszont, hogy ezt  az iskolát túlnyomó többségben roma származású gyerekek látogatják, így a 11 jelentkezőből 9 automatikusan az előkészítő osztályba kerül, és a két új gyerek mellett a múlt évi nulladikosok képezik majd az első osztályt.

Ha összegezni szeretnénk a bodrogközi helyzetet, akkor megállapíthatjuk, hogy idén is csökken a magyar iskolába jelentkezők száma, ha nem is drasztikusan, de egyértelműen. Ennek hátterében három összetevőt lehet felfedezni: egyrészt a születések alacsony számát, másrészt a szlovák iskola iránti érdeklődés növekedését. Ha a jövőben bezár valamelyik magyar iskola, azért kizárólag a magyar szülők egy része okolható majd.

Harmadrészt pedig tény, hogy a családalapítás előtt álló fiatalok jó része elhagyta ezt a vidéket. Más régiókban illetve külföldön szülik meg gyermekeiket. Ez azért is különösen szomorú, hiszen elsősorban értelmiségi fiatalokról van szó.

Két nyílt napot is tartottak

Ami pedig az Ung-vidéket illeti, nincs különösebb eltérés az idei és a múlt évi elsősök számát illetően sem Vajánban, sem Nagyszelmencen. A legnagyobb iskolának számító Nagykaposon pedig az igazgatónő, Fazekas Lídia lapunknak jó hírről számolhatott be: a jövő tanévben 4 gyerekkel többre számíthatnak, mint az idén, ugyanis 40 kiselsősük lesz.

Igaz, meg is tettek érte mindent, hogy így legyen, hiszen kétszer tartottak áprilisban nyílt napot, először a környező falvak illetve a nagykaposi szlovák óvoda diákjainak, majd április 25-én a helyi magyar óvodásoknak. Április 29-én került sor végül az ünnepélyes beíratásra. Amíg a gyerekek egy interaktív mesét néztek meg, addig a szülők a pszichológussal kötetlen beszélgetésen vehettek részt. Majd a gyerekek a pedagógusok vezetésével – egy kreatív foglalkozás keretén belül – ajándékot készítettek szüleiknek.

A Rákóczi Szövetség könyvcsomagját a Magyar Ház igazgatója adta át, de az iskola is kiosztott 40 ajándékcsomagot jövendő elsősei részére .A csomagok olyan praktikus segédeszközöket tartalmaztak, amelyekre az iskolában minden gyereknek szüksége lesz.

Megosztás
Címkék