magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2018. május 13., 16:18

Biztató adatok a beiratásokról Pozsony megyében

A fővárosi Duna utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában a tavalyihoz képest ugyan nem nőtt a beíratott gyerekek száma, de nem is csökkent. „A 2018/19-es tanévre 24 kisdiákot írattak az első osztályba. Tavaly 26 diák volt beíratva, ebből kettő halasztást kért, tehát jelenleg 24 diák van az elsőben. A pontos szám mindig szeptember 1-jén, a tanévnyitón derül ki.” – tájékoztatott Morvay Katalin iskolaigazgató.

szenci-ma-ai-3.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Bárdos Kinga

A Pozsonypüspöki Alapiskolában jelentős a létszámnövekedés. „Ebben az évben 20 óvodást írattak be az első osztályunkba. Utoljára 1998-ban volt ilyen magas a beíratott gyerekek létszáma, előtte pedig ´92-ben. A tavalyihoz képest 100% - os a növekedés, akkor tízen indultak az első osztályban.” – mondta Maurský Mónika intézményvezető.

A szenci járásban a statisztikai adatok alapján az utóbbi másfél évtizedben nem volt ilyen sok magyar elsős. A tavalyi tanévben 44 gyermeket, idén áprilisban 52 óvodást írattak be a járás magyar alapiskoláiba. Megelégedésre azonban ez sem ad okot, hiszen az elmúlt években több magyar tanítási nyelvű kisiskola is megszűnt a környéken. 2000-ben a magyar anyanyelvű kisdiákokat még nyolc intézmény várta, amelyek közül mára öt maradt fenn.

A járás két teljes szervezettségű iskolája Szencen és Félben nem küzd megmaradási gondokkal, a falusi kisiskolák /Hegysúr, Réte, Zonctorony/ már nincsenek ilyen szerencsés helyzetben.

Fotó:  Bárdos Kinga

A környék kisiskoláinak fennmaradása érdekében Matus Mónika, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatónője a következő bejegyzést tette közzé a közösségi portálon:

Tisztelt falusi szülők! Kérjük, legyenek bizalommal a kisiskoláink iránt is, hogy ne kelljen megszűnniük; mi a rétei, súri, zonci szülőket pedig sok szeretettel várjuk majd ötödikben.

Ha a kisiskolában vagy a faluban iskolai probléma van, emeljék fel a szavukat, hallassák a hangjukat, igenis, tegyenek róla, hogy az Önök értékeinek, elvárásainak és kívánságainak feleljenek meg ezek az intézmények! Mindenkinek jó döntést kívánunk!”

Fotó:  Bárdos Kinga

A jelenlegi adatok alapján a Szenczi Molnár Albert Alapiskolába tavaly 22, idén 31 gyermeket írattak be. Félben jelenleg 18 elsős van, jövőre 14-et várnak. Hegysúron és Rétén 3-3 kisdiák kezdi a tanévet szeptemberben. A zonctoronyi iskola van a legrosszabb helyzetben, tavaly egy gyermeket sem adtak oda, idén is csak két óvodást írattak be.

szenci-ma-ai-3.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.