2019. április 12., 15:49

„7mérföldes csizmában heted7 határon át” – Vásárúton megtartották az felvidéki döntőt

Április 11-én került sor a mesevetélkedő 5. fordulójára, ami a szlovákiai országos döntő is volt egyben. A vásárúti kultúrházban 16 csapat mérte össze erejét meseismeretből. Az alsó tagozatos kisdiákok számára kiírt vetélkedő felvidéki fordulót immár tizenharmadszor szervezték meg Vásárúti József Attila Alapiskola pedagógusai, Mózes Hajnalkával az élen.

7mérföldes csizmában heted7 határon át - felvidéki döntő
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

A versenykiírás szerint ebben a tanévben 23. alkalommal hirdették meg a játékos mesevetélkedőt, az általános iskolák 2-3-4. osztályos tanulói számára. Az idei játék keretét magyar népmesék adják. Benedek Elek születésének 160. és halálának 90. évfordulója alkalmából az ő meséi közül is válogattak a szervezők. A vetélkedőre 4 fős csapatok nevezhettek. A játék 6 fordulóból áll. A felvidéki döntő megszervezésében és lebonyolításában a Csemadok és az SzMPSz Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, valamint az iskola mellett működő szülői szövetség segítette a vásárúti alapiskola pedagógusait.

Fotó:  Szabados Kati

A gyerekek a délelőtti órákat a versenyfeladatok megoldásával töltötték, majd az ebéd után kézműves foglalkozás, táncház segített múlatni az időt az eredményhirdetésig.

Fotó:  Szabados Kati

Minden résztvevő oklevélben, jutalomban részesült, a hétmérföldes csizmát azonban csak egy csapat, a diósförgepatonyi Szuper négyes vihette el. Ők május 13-án Magyarországon, Hódmezővásárhelyen képviselik a Felvidéket a Kárpát-medencei döntőben.

Fotó:  Szabados Kati

Felkészítőjük, Kiss Edina alsó tagozatos tanítónéni elmondta, hogy ez a csapat már tavaly is bekerült az országos döntőbe, sőt, egyikük pedig már azelőtt is versenyzett egy előző csapatban. Az iskolájuk már több éve bekapcsolódik a vetélkedőbe. A felkészülések már novemberben elkezdődnek, naponta olvassák, megbeszélik a meséket. „Amellett, hogy kedves és hálás feladat, nagyon sok munka van mögötte, mind a gyerekek, mind a pedagógusok részéről, de a szülők is besegítenek.” – mondta a tanítónő. Kiss Edina kiemelte, hogy kolléganőjétől, Sátor Tímeától, aki már régebben bekapcsolódott a versenybe, nagyon sok hasznos tanácsot, segítséget kapott. Kiss Edina másodszor hozott csapatot a döntőbe és reméli, még sokszor megélik ezt a csodálatos élményt.

Fotó:  Szabados Kati

A győztes csapat tagjai negyedikes, csillogó szemű, huncut gyerekek.

Elmondták, hogy a hetedik feladat tetszett nekik a legjobban, a keresztrejtvény. Sokat készültek, naponta kétszer is elolvasták a kijelölt tizenhárom mesét. Ezek közül a Kökény Matyi, A világszép úrfi és A soknevű királyfi tetszett nekik a legjobban. Nagyon-nagyon izgultak, de most még annál is jobban örülnek a győzelemnek.

(jobbról) Mózes Hajnalka, Bognár László iskolaigazgató. Török Gergely polgármester
Fotó:  Szabados Kati
(jobbról) Mózes Hajnalka, Bognár László iskolaigazgató. Török Gergely polgármester

A verseny főszervezője, Mózes Hajnalka, a Vásárúti Alapiskola alsó tagozatos pedagógusa

a Ma7-nek elmondta, hogy a Magyarországon már több mint húsz éve zajló vetélkedőt tizenhárom éve hozta át a Felvidékre. „A kezdet kezdetén minden fordulót mi szerveztünk meg, szerencsére, ma már több iskola kiveszi a részét a munkából, felvállalják a körzeti és kerületi fordulók megszervezését, lebonyolítását.” A vetélkedőbe idén 472 gyerek kapcsolódott be szlovákiai szinten, ebből 16 csapat 62 versenyzője került be a döntőbe. Innen csak a legeslegjobb jut tovább Magyarországra. „Ez nagyon sok gyerek, és azt hiszem, mint iskola, már kinőttük ennek a versenynek a szervezését. Voltak érdeklődők Szepsiből is, de a nagy távolság miatt nem sikerült bekapcsolódniuk.” – mondta Mózes Hajnalka és hozzátette, hogy a legtávolabbi versenyzők Pozsonyból, illetve Léváról, Zselízről vagy Kürtről voltak, de leginkább a Dunaszerdahelyi és a környező járások iskolái vesznek részt a vetélkedőben.

Fotó:  Szabados Kati

Elképzelése szerint jót tenne a vetélkedőnek, ha központilag szervezné meg valamelyik szervezet, akkor biztosan a távolabbi régiók iskolái is be tudnának kapcsolódni. A főszervező elmesélte, hogy a döntőben hét feladatsort kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A feladatokat a megyei szervezők dolgozzák ki, a meséket közösen válogatják. Eddig csak magyar népmesékkel dolgoztak, de Mózes Hajnalka elárulta, örülne, ha jövőben a szlovák népmesék és a magyar kortárs meseírók alkotásai is bekerülhetnének a vetélkedőbe.

Fotó:  Szabados Kati

Vásárúton nemcsak az országos döntőket bonyolítják le évről-évre, de három éve itt szervezték meg a Kárpát-medencei nagy döntőt is. „Ahogy telnek az évek, egyre nagyobb sikereket érnek el a szlovákiai csapatok a nagy döntőn, tavaly elhozták az első két helyet, ami nagy büszkeséggel tölt el minket.” – mondta a tanítónő

A döntős csapatok helyezése
1.    Diósförgepatony: Szuper négyes
2.    Dunaszerdahely, Vámbéry Á. AI: Mesekék törpikék
3.    Csallóközkürt: Tündérkert
4.    Ekecs: Legszuperebb csapat
5.    Egyházgelle: Legyőzhetetlenek
6.    Deáki: Szőke ördögök
7.    Dunaszerdahely, Vámbéry AI: Óriások
8.    Szőgyén: Négy túlélő
9.    Diósförgepatony: Nyerő négyes
10.  Vásárút: DDLM és holtversenyben: Dunaszerdahely, Vámbéry Á. AI: Nagyokosok
11.  Vezekény: Vezekényi lovagok
12. Pozsonypüspöki: Aranyvessző
13. Kürt: Kobaktörők
14. Vágsellye. Pázmányosok
15. Ekecs: Nagy agyak
7mérföldes csizmában heted7 határon át - felvidéki döntő
+22 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.