Az óvoda a nemzeti megmaradás első lépcsőfoka

Zsebik Ildikó 2018. május 26., 09:48

A Bethlen Gábor Alap pályázat útján támogatja a magyar tanítási nyelvű, önkormányzati fenntartású óvodák ingatlan-beruházásait és eszközfejlesztését Szlovákiában. Azért teszi mindezt, mert  a nemzeti megmaradás egyik legfontosabb színtere és első lépcsőfoka a magyar nemzetiségű tanítást-nevelést biztosító óvoda.

Nagykaposi ovisok Fotó: Zsebik Ildikó

Május hónapban folynak a beíratások óvodáinkba. Hála a magyarországi alapítvány támogatásának, ezen óvodák jó része hamarosan megújul, megszépül, kicsinosodik.

Véke

A Terebesi járás egyik pici települése, Véke is ezek közé tartozik. A részleteket Kajla János mérnök, polgármester mondta el lapunknak.

Kajla János Fotó: Zsebik Ildikó

–Nekünk nagyon jókor jött a segítség. 2015 decemberében ugyanis olyan állapotba került óvodánk mennyezete, hogy csak idő kérdése lett volna, mikor szakad le. Jeleztem ezt a járási közegészségügyi hivatalnak, akik alátámasztották aggodalmamat, és az épület teljes körű felújítását rendelték el.

–Mi lett az óvodásokkal?

–Őket ideiglenesen a kastélyépület galériájában helyeztük el. Közben a Szlovák Belügyminisztériumban és az MKP-nál is is jeleztem gondjainkat. Az utóbbiak tájékoztattak arról, hogy  létezik egy pályázati lehetőség a Bethlen Gábor Alapnál, és el is készítettük hozzá a projektet. Szerencsések voltunk, hiszen már az első fordulóba besoroltak bennünket, és a 49 felvidéki óvoda egyikeként két és fél hónap alatt elnyertük a támogatást. Ráadásul azzal a feltétellel, hogy kapacitásnövelést hajtunk végre, a belügyminisztériumi pályázatunk is sikeres lett. Így most már végrehajthatjuk a teljes rekonstrukciót a tetőcserétől a falak szigetelésén át a nyílászárók cseréjéig. Kicseréljük a fűtésrendszert, új bútort is vásárolunk a kicsiknek. Sőt a kinti játszóteret is bővítjük. Ráadásul a kapacitásnöveléssel sem lesz gond, mert az eddig 13-14 gyerekkel működő óvoda ezentúl 22 gyerek befogadására lesz alkalmas.

–Szeptemberben birtokba is vehetik a gyerekek megújult második otthonukat?

–Pillanatnyilag még folynak a munkálatok, amelyeket kisszebeni és eperjesi kivitelező végez, de szeptemberre készen leszünk a teljes rekonstrukcióval. Ami pedig a létszámnövelést illeti, azt három éven belül, fokozatosan  tudjuk majd elérni, ugyanis az elmúlt két évben többen a gyerekeiket Királyhelmecre vitték az oviba, ők már megszokták ott, és aligha jönnek 1-2 évre vissza, de az óvodáskort elérő véki gyerekek ezentúl már automatikusan szeptembertől szülőfalujukban kezdik el az óvoda látogatását. A jövő tanévben tizenhatan lesznek.

A gyerekek mosdói Fotó: Zsebik Ildikó

– Hány embernek ad munkát ez az intézmény helyben?

–Az óvoda egésznapos, két óvónőt alkalmazunk, valamint ketten lesznek a konyhán is, illetve van egy takarítónőnk. Az óvoda konyhája plusz feladatokat is ellát majd, hiszen nemcsak a gyerekeknek, hanem  a faluban élő magányos öregeknek is főznek majd.

– Hogyan fogadják a szülők a megújuló óvoda hírét?

– Mivel az óvodáskorú gyerekek 70 százaléka roma származású, szüleik pedig elsősorban közhasznú munkát végeznek a faluban, örülnek az egésznapos óvodának, hiszen nyugodtan végezhetik munkájukat, gyerekeik egésznapos felügyelet alatt lesznek, sőt  havi 1 €-ért meleg ebédben is részesülnek.

Nagykapos

Nagykaposon 2005-től van önálló magyar tannyelvű óvoda. Jelenleg 4 csoportban, összesen 75 gyerekkel folyik a munka. Idén 26 gyerek lesz iskolaköteles, valamennyi magyar iskolába megy–mondja büszkén Jecko Ildikó igazgatónő. Még csak május 24-e van, de máris van 25 beíratott kisgyerekünk. De külföldön tartózkodó családok már jelezték, hogy ők csak júniusban tudják hozzánk gyereküket beíratni. Mi senkit sem utasítunk el, minden gyereknek nagyon örülünk.

–Önök nem pályáztak  felújításra? Látom, az épület egy része még nincs teljesen rendben.

–Mi nem rendelkezünk jogalanyisággal, ezért ilyesmivel nem foglalkozhatunk, de EU-s pénzből a fenntartónk hamarosan megkezdi a külső felújítást.

–Nagyon szépek a helyiségeik, sugárzik minden szegletéből a magyar szellemiség.

–Azon igyekszem, hogy gyerek és pedagógus egyaránt jól érezze itt magát. Jó kollektíva vagyunk,  a kölcsönös szeretet és megbecsülés pedig a gyerekekre is kihat.

Nagytárkány

Nagytárkány is pályázott az óvoda tetőcseréjére a Bethlen Gábor Alapnál, és sikerült elnyerniük 21 millió forintot. Legutóbb karácsony előtt kellett szigetelniük, mert beáztak. A közelmúltban önerőből új kerítést kapott az óvoda, és szeptemberre az új tető is elkészül–nyilatkozta Kopasz József polgármester.

Képgalériánk:
A nagytárkányi óvoda Fotó: Zsebik Ildikó

Kopasz József elmondta, jelenleg 50 óvodás elhelyezésére van férőhelyük, a gyerekek száma pillanatnyilag 40, két csoportban dolgoznak velük az óvónők. Szeptembertől 42 ovisuk lesz.

0 HOZZÁSZÓLÁS