Akinek elsős lesz a gyereke, jól jár

ma7 | TASR 2019. június 12., 17:45

A tervek szerint 100 eurós hozzájárulást kapnak a leendő elsősök tanszervásárlásra. A javaslat a Smer-SD képviselőitől származik, Alena Bašistová (független) és Magdaléna Kuciaňová (SNS) is támogatja. A törvénytervezetet a munkaügyi minisztérium terjesztette a parlament elé. A kabinet szerdán elfogadta.

A munkaügyi minisztérium észrevétele szerint a törvénytervezet olyan kiadásokat jelent, melyeket a költségvetés nem tartalmaz. A minisztérium ezért a 2019-es költségvetés módosítását javasolta. A képviselők szerint a törvénymódosítás célja a családi pótlék összegének egyszeri emelése, amely az első osztályos gyerekek szüleinek jelent támogatást.

A családi pótlék összege 100 euróval növekszik abban a hónapban, amikor a gyerek első osztályba megy.

Az elsősök adatait a központi nyilvántartásba kötelesek az iskolák bejelenteni szeptember végéig. A munkahivatal ellenőrzi a jogosultságot és a megemelt juttatást októberben fizeti ki.

Ez a megoldás nem ró felesleges adminisztrációs terhet a kérelmezőre, mivel a juttatást automatikusan kifizetik”

– magyarázták a képviselők. Igazolás akkor szükséges, ha a gyerek külföldön kezdi meg az iskolát.

Ebben az évben 6,2 millió eurót kell elkülöníteni az állami költségvetésben erre a célra. 5,9 millió eurót a megemelt családi pótlék kifizetésére, 300 000 eurót pedig az információs rendszerek frissítésére költenek.

Idén 59 000, jövőre 59 300, 2021-ben pedig 59 600 gyereket támogatnak.

Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi miniszter reményei szerint a jövőben nemcsak az elsősök kapnának ilyen juttatást, hanem az összes alsó tagozatos tanuló, ha lesz rá keret.

0 HOZZÁSZÓLÁS