A Tetemre hívás lett az Iskola Nagy Balladája Felsőszeliben

Horváth Szomolai Andrea 2018. május 24., 10:02

Hetedik alkalommal tartották meg a már hagyományosnak számító, különleges házi vetélkedőt a Felsőszeli Széchenyi István Alapiskolában. Az Iskolánk Nagy Balladája versenybe a felső tagozat összes osztálya bekapcsolódott, a győzelem babérjait a nyolcadik osztály aratta le, Arany János Tetemre hívás című balladájának feldolgozásával.

A felsőszeli magyar alapiskola diákjai minden évben örömmel és lelkesedéssel kapcsolódnak be a számukra meghirdetett versenybe. A vetélkedő ötlete az intézmény kreatív lelkületű tanárának, Morovics Ibolyának a fejéből pattant ki hét évvel ezelőtt . Azóta az októberi Széchenyi napok keretén belül meghirdetik az Iskolánk Nagy Könyve című kihívást. Ilyenkor kiválasztásra kerül egy műfaj, majd minden osztály kap egy feldolgozandó témakört. Közel fél évig készülnek a megmérettetésre, prezentációkat, előadásokat, védőbeszédeket és színpadi dramatizációt készítenek. A vetélkedő napján kétszer állnak színpadra az előadásaikkal. Délelőtt, az iskolában komoly zsűri értékeli a bemutatókat, a kora esti órákban a diákok a nagyközönségnek is előadják a műsorukat, egyfajta anyák napi meglepetésnek szánva.

„Ez a több éves projekt jelentős mértékben segíti az értő olvasás fejlesztését. Idén a ballada köré építettük fel a vetélkedőt, mivel 2017 Arany János év volt. A diákok októberben kezdik feldolgozni a számukra kedves témát. A munka a verseny napján csúcsosodik ki,  amikor is délelőtt a tanulók egy szakmai zsűri valamint egy diák - zsűri előtt adják elő a prezentációkat és mutatják be a műveket. Minden osztály készít plakátot és csapatnevet is választ. Meg kell indokolniuk azt is, miért az ő feldolgozásuk legyen az Iskola Balladája.“ – mondta el portálunknak László Ildikó, a Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola igazgatónője. Hozzátette, idén 98 gyerek  vett részt a vetélkedőn a 122 diákjukból. Szülők, tanárok, szervezők, diákok koprodukciója miatt lehet ennyire sikeres a vetélkedő.

Idén az ötödik osztályosok a Szondi két apródja, a hatodikosok A Walesi bárdok, a hetedikesek a Vörös Rébék, a kilencedikesek az Ágnes asszony című balladát dolgozták fel. Az Iskola Balladája a Tetemre hívás darab lett, a nyolcadik osztály előadásában.

Képgalériánk:

Amíg a zsűri értékelt, a kultúrházban egy torta várta a gyerekeket. A tortát második éve a helyi Katica cukrászda készíti el a versenyzőknek ajándékként. Délután anyák napi rendhagyó irodalmi est keretén belül is bemutatták a diákok tudományukat, immár nagyszínpadon a falu közönsége előtt. A záróműsort a Nagy Könyv nyertese adta. Az igazgatónő elárulta, az emberek rendkívül várják ezt az eseményt minden éven.

A nyertes osztály a Szülői Tanács támogatásából egy napos győri kirándulásra mehet, idegenvezetéssel és mozizással egybekötve.

„Hét évvel ezelőtt minden osztályt öt ember képviselt, akkor ők könyvjutalmakat kaptak, ezt már az idei létszámmal nem tudjuk megvalósítani, ezért a résztvevő osztályok egy pihenőnapot kapnak a nagyfödémesi Relax parkban.“- beszélt a jutalmakról László Ildikó.  

Az idei Iskola Nagy Balladája vetélkedő keretén belül egy szakmai napra is sor került. A rendezvényre meghívást kaptak a környék magyar nyelv és irodalom szakos tanárai, hogy kicserélhessék és megbeszélhessék a szakmai tapasztalataikat.

Az Iskola Nagy Könyve elnevezésű verseny kirívó teljesítmény mind a tanárok mind a diákok részéről, hiszen több hónapos közös munkával mutatják meg azt, hogy mekkora erőket lehet megmozgatni a magyar irodalom segítségével.  A diákok bebizonyítják, hogy olvasni, dolgozni, dramatizálni öröm és lelkesen, várakozva élik bele magukat a vetélkedő szellemébe.

Az élet továbbra is zajlik a felsőszeli magyar alapiskolában, egy hét múlva az alsó tagozatosok Mesefesztiváljára kerül sor. Május 31-én délelőtt az iskolában adják elő a különböző mesefeldolgozásokat a helyi óvodások jelenlétében, majd kora este a helyi kultúrházban lépnek színpadra a kicsik, hogy megörvendeztessék a közönséget.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS