A SzóBeszéd-ben: Mi lesz veled, magyar iskola?!? - VIDEÓ

ma7 2019. március 20., 21:47

A szlovákiai magyar oktatás helyzete örök téma, hiszen állandóan felmerülő kérdés, meg kell-e menteni a néhány diákkal működő kisiskolákat, megfelelő színvonalon működnek-e a magyar iskolák, van-e motivációja a tanárnak, de sokak még abban sem tudnak dönteni, magyar iskolába írassák-e a gyermeküket. Ezeket a kérdéseket boncolgatjuk a SzóBeszéd legújabb adásában.

Fotó: ma7

A SzóBeszéd stúdiójában ezúttal Kiss Beátát, a Magyar Közösség Pártjának oktatási és kulturális alelnökét Pomichal Krisztián műsorvezető faggatja a szlovákiai magyar oktatásügy helyzetéről és jövőjéről. A beszélgetés apropóját az adja, hogy az elkövetkezendő hetekben ismét sok szülő lesz döntéshelyzetben, vajon magyar iskolába írassa-e be gyermekét. Hasonló helyzetben vannak azok a végzős alapiskolások is, akik szeptembertől középiskolákban folytatják majd tanulmányaikat. A döntés az egész elkövetkezendő életre kihatással lesz, hiszen az anyanyelvi közegben könnyebben összpontosíthatnak a megtanulandó feladatokra a diákok, nem kell a nyelvi korlátokkal is megküzdeniük.

A pedagógusok motiváltsága sem másodlagos, hiszen rajtuk is múlik, milyen tantárgyat szerettetnek meg a diákokkal, akik majd ennek alapján döntik el a későbbiekben, hogy milyen hivatást választanak. A stúdióvendég maga is pedagógus, a lévai a Czeglédi Péter Református Gimnázium  igazgatója, aki napi szinten éli meg, milyen nagy feladat a szórványban fenntartani egy magyar gimnáziumot.

Tartsanak velünk, nézzék meg stúdióbeszélgetésünket, tájékozódjanak a legjobb forrásból!

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS