2019. augusztus 31., 11:43

A pedagógusokról szóló törvénynek javítania kell a tanítók körülményeit

Legalábbis erről van meggyőződve Martina Lubyová, aki a szlovák hírügynökségnek elmondta azt is, a szeptember 1-től érvénybe lépő jogszabály egyfajta védelmet is nyújt a pedagógusoknak, akik egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve a társadalom, a diákok és a szülők részéről.

pedagogusok-elegedettsege.jpg
Fotó: TASR

A miniszter szerint most még csak nehézkesen, a munkaügyi bíróságokon keresztül, tudja megvédeni magát és igazát egy pedagógus, aki támadásnak van kitéve.

Éppen ezért a törvényben szerepel az is, hogy lehetőségük lesz a pedagógusoknak saját szabályokat és mechanizmusokat felállítaniuk az iskolákban, amelyekre szükség esetén támaszkodhatnak. Ilyen például az etikai kódex bevezetése.

A további változások közt említette a csökkentett munkaidőt, változatlan díjazás mellett, ami főleg az iskolai nevelőket érinti. A munkaidő csökkentésével a nevelőket a pedagógusokkal egy kategóriába sikerült besorolni. Lubyová elmondta, elérték, hogy minden egyes nevelő havonta 8-10 órával kevesebbet fog dolgozni, fizetése viszont megmarad.

A törvénymódosítás a szakdolgozók közé sorolja a pályaválasztási tanácsadót is. Eddig ezt a feladatot a pedagógusok végezték heti egy órában, ami a miniszter szerint kevés idő volt ahhoz, hogy a diákokat helyes pálya irányába tereljék, és ennek is következménye a sok pályatévesztett, elhelyezkedni nem tudó fiatal. Ezentúl heti 5 óra jut a pályaválasztásra való felkészítésre.

Jelentős változásnak nevezte a miniszter a 65 éves korhatár bevezetését, vagyis, hogy a pedagógusok eddig lehetnek alkalmazva az iskolákban. A törvény rendezi a szakmai fejlődésért, továbbképzésekért, nyelvvizsgákért és egyebekért járó pluszjuttatásokat is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.