A Négy határon át vetélkedő felvidéki csapatai sikeresek voltak a válogatón - KÉPGALÉRIA

Szabados Kati 2019. február 26., 20:26

A Kárpát-medencei interaktív honismereti vetélkedőben véget ért a három fordulóból álló válogató. A külhoni magyar általános iskolák tanulói számára meghirdetett versenybe húsz felvidéki csapat jelentkezett.

Almágy - Gömöri hármas Fotó: intezet.sk, archív

A Négy határon át vetélkedő négy külhoni régióban zajlik (Erdély, Felvidék, Muravidék, Vajdaság), azonos szerkezetben és rendszerben, majd a regionális fordulók győztes csapatai a Kárpát-medencei döntőn mérik össze tudásukat. A döntőt Magyarországon tartják 2019 áprilisában.

Értékeink megismerése a cél

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint az NMI Művelődési Intézet és az Erdélyi és a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság közösen hirdették meg a honismereti vetélkedőt, amelyet a külhoni értékek megismertetéséért és őrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért állítottak össze. A céljuk az volt, hogy a fiatalok megismerjék a határon túli magyar értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket.

Online kvízjáték és kreatív gyűjtőmunka

 A válogató három fordulójában először egy virtuális feladatlapot kellett megoldaniuk, amelyben a négy régió értékeihez kapcsolódtak a kérdések. A második fordulóban egy időkorlátos online kvízjáték feladatsorával kellett megbirkózniuk. A harmadik forduló már igazi kreatív gyűjtőmunka volt: Olyan helyi értékeket kellett feldolgozniuk, amelyek még nincsenek benne az értéktárakban. A felvidéki regionális döntő március 22-én lesz Nagymegyeren, ahol a csapatok előadást tartanak majd eddigi munkájukról.

Képgalériánk:
Jóka - Jókai malmozók Fotó: intezet.sk, archív

A versenybe három diákból és egy pedagógusból álló csapatok jelentkezhettek. A sikeres regisztrációhoz ki kellett találni egy fantázianevet a csapatnak, meg kellett írni egy izgalmas bemutatkozót és fel kell tölteni egy csapatfotót. Képgalériánkban a húsz felvidéki csapat fotóját mutatjuk be.

Aktív szurkolók

A csapatok előrejutását a „Drukkerek játéka” is segítette. A szurkolók egy online feladatsor sikeres megoldásával pontokat szerezhettek a kedvenc csapatuknak. A felvidékieket nagyon sok, körülbelül 6700 drukker segítette a regionális döntőbe.

A drukkerjáték nem titkolt célja a vetélkedő és az értéktárak népszerűsítése volt. A Felvidéki értéktárba a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet honlapján tekinthetnek be az érdeklődők.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS