2018. november 20., 10:04

A gyermekek jogainak világnapját ünnepelték a Tulipán Óvodában

Az ENSZ 1959. november 20-án nyilatkozatot fogadott el a gyermekek jogairól. Azóta november 20-a a gyermekek jogainak világnapja. Ez alkalomból a komáromi Víz utcai Tulipán Óvodában megtartották a hagyományos háziünnepséget, amelyen Michač Szilvia igazgatónő a jelenlevőkkel ismertette a legfontosabb gyermekjogokat. Majd az ekecsi Kuttyomfitty Társulat Cirkusz Folklórikusz című előadását élvezte a siserehad. Idén is ripsz-ropsz elfogyott a tűzijáték fényében pompázó hatalmas torta.

Gyermekjogok világnapja
Galéria
+19 kép a galériában
Fotó: Szlatki Izolda
Nyilatkozat és egyezmény elfogadása a gyermekjogokról

Az ENSZ által 1959. november 20-án elfogadott nyilatkozat alkalmazása sokáig nem bírt kötelező érvénnyel. A gyermekek jogaival kapcsolatban szükség volt egy mindenkire nézve kötelező érvényű nyilatkozatra. Ezt az álláspontot erősítették a magas csecsemőhalandóságról, a nem megfelelő egészségügyi ellátásról, az alapfokú oktatás korlátozott lehetőségeiről szóló jelentések is. Aggasztó beszámolók érkeztek bántalmazott, és szexuális célra vagy veszélyes munkavégzésre használt, továbbá börtönben vagy másféle nehéz körülmények között élő, illetve fegyveres konfliktusok miatt áldozattá vált gyermekekről.

"Tízéves előkészítés után megszületett egy széles körben támogatott, történelmi fontosságú egyezmény. Az tartalmazza azon minimális jogokat, amelyeket minden állam köteles biztosítani a társadalom legifjabb tagjainak. Ezzel szavatolva a gyerekek életben maradását, fejlődését, védelmét. 1989-ben az ENSZ Közgyűlése egyhangúlag elfogadta a Gyermekjogi egyezményt, amit 1990-ben 61 ország írt alá” – mondta el Michač Szilvia.

Saját nyelved, kultúrád és vallásod gyakorlásához is jogod van

Az igazgatónő Gyermekjogok gyermeknyelven című brosúrából ragadta ki a legfontosabb jogokat: "Az 5. cikkely kimondja: elsősorban a szülők dolga az, hogy gyermekeiket megtanítsák saját jogaikra és arra, hogy azokkal hogyan élhetnek. A 6. cikkely szerint a gyermeknek is joga van ahhoz, hogy teljes életet éljen, és fejlessze saját képességeit. A 8. cikkely arról szól, hogy elsősorban a szülők dolga a gyermekeikről való gondoskodás, illetve oly´módon történő felnevelésük, ami a kicsiknek a legjobb. A 19. cikkely alapján senkinek sem szabad megütnie vagy más módon bántania a gyerekeket, s a felnőtteknek őket óvniuk kell mindennemű erőszaktól, zaklatástól vagy elhanyagoltságtól. A 31. cikkely a játszáshoz való jogról és arról is szólt, a szülőknek támogatniuk kell a gyermekeket, hogy ők a szabadidejükben kulturális, művészeti vagy sportfoglalkozásokon vehessenek részt”.

Azután kiemelte az egyezmény 30., nemzeti kisebbségek számára felettébb lényeges cikkelyét, mely szerint: “ha egy kisebbségi csoporthoz tartozol, jogod van saját nyelved, kultúrád és vallásod gyakorlásához”. 

Fotó:  Szlatki Izolda

Kuttyomfitty-produkció, táncház és óriástorta-kóstoló

A gyermekek jogainak világnapján után az óvodában már többször szerepelt Kuttyomfitty Társulat Cirkusz Folklórikusz című előadásával és táncházával aratott nagy sikert. A tartalmas rendezvény fénypontjaként a jelenlevők kóstolót kaptak a kihagyhatatlan óriástortából.

Az igazgatónő a ma7.sk-nak elmondta: kezdeményezésére először 2007-ben ünnepelték meg a gyermekek jogainak világnapját. "Akkor még a szülők nélkül zajlott az ünnepségünk. Az eltelt években a Kuttyomfittyen kívül Écsi Gyöngyi előadóművész, Korpás Éva népdalénekes és Lakatos Róbert brácsaművész, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, Nagy Ferenc versmondó, Balázs Lilla mesemondó, Varga Zsolt – a Kerecsen együttes frontembere, valamint a Hungarian FolkEmbassy is fellépett. Továbbá Bokros Róbert apuka kisautó- és vasúti modell-kiállítást rendezett az ovisoknak, Szabó Ferenc Ecuadorról tartott élménybeszámolót, Méhes Kata pedig táncházat vezetett nálunk”.

Fotó:  Szlatki Izolda

Gyermekjogok világnapja
Galéria
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.