2019. október 2., 10:46

A Felvidéken is beindul a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program

Tájainkon is teret kap a Magyarországon már évek óta sikeresen futó Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program, amelyet Polgár Judit, többszörös sakkolimpikon, nemzetközi nagymester, a Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnöke dolgozott ki.

Sakkjátszótér
Fotó: www.sakkjatszoter.hu

Október 5-én 11 hazai magyar óvoda 33 óvónője a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában teljesen ingyen sajátíthatja el a munkája során hasznosítható új ismereteket.

2019 a külhoni magyar gyerekek éve, s keretében, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának anyagi támogatásával folytatjuk a tavaly elkezdett képzés-sorozatunkat. Annak egyik új programeleme a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program, amelyet a magyarországi sikere után folyamatosan több külhoni magyar településen valósítanak meg. Ez a 2013 óta nagy sikerrel alkalmazott iskolai Sakkpalota Program óvodai változata, amely hidat képez az óvodai-iskolai átmenetben. Ráadásul e 10 órás komáromi pedagógus-továbbképzésbe bekapcsolódó intézmények sakkjátszótér-alapeszközcsomagot is kapnak, amely segítségével játékos formában ismertethető és szerettethető meg a sakkjáték a gyermekekkel, s az az óvodapedagógusok számára módszertani anyagokat is tartalmaz

- mondta el portálunknak Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) országos elnöke.

A Felvidéken 11 magyar óvoda 33 óvónője kapott lehetőséget arra, hogy az október 5-i képzésen a sakkjáték jelképrendszere segítségével gyarapíthassa ismereteit, és hozzájusson az alapeszköz-csomaghoz.

Ez egy játékokkal, foglalkoztató füzetekkel, mozgásfejlesztő elemekkel és oktatófilmekkel kiegészített program, amely a különféle módszertani eszközök segítségével az óvónők számára könnyen elsajátítható. Az alapokat képező tábla- és bábismeretből indul ki, s elsajátítása után a kollégák képessé válnak arra, hogy majd egyedül is magabiztosan levezessék az újszerű, hasznos óvodai foglalkozásokat. Azok során a kicsiket nem csak az óvodai életre, hanem a digitális világ impulzív és dinamikusan változó jelenségeire is felkészítik. E sakkjátéknál sokkal többet jelentő program fejleszti a logikus és kreatív problémamegoldó gondolkodást, valamint a szókincset és a koncentrációt. Mivel mindez az érvényesülés elengedhetetlen feltétele, ezért örömmel fogadtuk e lehetőséget

- fejtette ki az SZMPSZ elnöke.

Végül megtudtuk: a szombaton 10 órakor kezdődő ingyenes képzés résztvevői annak elvégzéséről tanusítványt kapnak, s annak folytatása sem kizárt.

Ha majd igény mutatkozik e továbbképzés megismétlése iránt, igyekszünk biztosítani annak felvidéki folytatását. A programról további részletek a www.sakkjatszoter.hu oldalon olvashatók.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.