A duális képzés fellendítése a cél

ma7 2018. október 10., 16:30

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat elöljárói a múlt hét folyamán a megyei iskolák képviselőivel és a munkáltatókkal tárgyaltak a duális képzés lehetséges fejlesztéséről.

A megye elöljárói öt nap alatt négy találkozón vettek részt. „Nagyszombat megye dolgozói az Állami Szakképzési Intézettel együttműködve Holicson, Nagyszombatban, Pöstyénben és Dunaszerdahelyen találkoztak. Jelenleg hat iskola nyújt duális képzést a megyében, és további húsz iskola tervezi ennek a képzésnek a bevezetését" – tájékoztatott Patrik Velšic, Nagyszombat megye szóvivője. 

Annak érdekében, hogy ez a fajta képzés hatékonyabban működhessen, a megye létrehozott egy Dual team nevű, szakértőkből álló csoportot, melyet iskolaigazgatók, belső és külső munkatársak, sikeres diákok és szakképesítést szerzett abszolvensek alkotnak. A platform célja, hogy egy egységes regionális stratégiát hozzon létre a szakképzéssel kapcsolatban. A projektet a Nagyszombat Megyei Önkormányzat iskolaügyért, tudományért, kutatásért és regionális fejlesztésért felelős részlege támogatja, az eredményeit pedig a szülők, a diákok, a nyilvánosság és a munkáltatók is kihasználhatják majd" – tette hozzá a szóvivő.

A platform által létrehozott stratégiának négy alapvető pillére van. „Fő célunk, hogy fejlesszük a regionális szintű szakképzési kínálatot, és hogy egységes stratégiát dolgozzunk ki a munkáltatókkal. Ezen kívül szeretnénk elérni, hogy a szülők élénkebben bekapcsolódjanak az iskolákkal és a munkáltatókkal való kommunikációba, valamint hogy a pedagógusoknak lehetőségük legyen előrelépni és fejlődni“ – fejtette ki a megye szóvivője.

Pék László, Nagyszombat megye oktatási bizottságának elnöke portálunk megkeresésére megerősítette, hogy a megye nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a duális képzésre. Ennek érdekében a cégeket is együttműködésre kérték fel, hogy készítsék el kínálataikat, mely alapján az iskolák vezetésének órarendeket kell készíteniük. Arra a kérdésünkre, hogy melyik lehet az a dunaszerdahelyi iskola, mely ebbe a duális képzésbe bekapcsolódna, a bizottság elnöke azt válaszolta, erre leginkább a műszaki szakközépiskola van felkészülve. Annál is inkább, mert körbe van véve ipari cégekkel. Innét a diákok – tudomása szerint – már járnak ki cégekhez, de még szerződés nélkül. Megemlítette, hogy vannak ilyen próbálkozások az építészeti szakközépiskolában is.

Forrás: TASR

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS