Nyílt nap a párkányi Artis Centrumban

hirek.sk 2015. december 14., 15:22
PÁRKÁNY. Nyílt napot tartottak az Artis művelődési-, képességfejlesztő- és rehabilitációs központban, mely a párkányi szabadidőközpont épületében található. Az Artis Centrum szakemberei megmutatták az érdeklődőknek, hogyan zajlanak a korai fejlesztő és képességfejlesztő foglalkozások, valamint a zeneoktatás.

Az Artis  művelődési-, képességfejlesztő- és rehabilitációs központot három lelkes fiatal hozta létre fél évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy segítsenek a felvidéki magyar családokban felnövő sajátos nevelési igényű gyermekek képességfejlesztésében, nevelésében. A központ egész Szlovákiában egyedülálló, hiszen az óvodás és iskolás korú gyermekek mellett a csecsemők képességfejlesztésére is lehetőséget nyújtanak.

A korai fejlesztő foglalkozásokat Hlavácsek Réka, mozgásfejlesztő szakember tartja, aki a budapesti Pető Intézetben tanult. Beszélgetésünk elején egy Szlovákiában kevésbé ismert fogalmat – a konduktor kifejezést -  tisztázzuk. „A konduktor tulajdonképpen mozgásfejlesztő szakember, aki egy speciális területre van kiképezve. A konduktív pedagógiai nevelés Pető András által kidolgozott komplex pedagógiai módszer, amely elsősorban a központi idegrendszeri sérültek fejlesztését szolgálja. Emellett megkésett mozgásfejlődésű, koordinációs zavarral, manipulációs problémákkal küzdő gyermekeknél is hatékonyan alkalmazható“ – magyarázza a szakember.

„Korai fejlesztés címen 0-tól 6 éves korig fejlesztést kínálunk mind ép, mind sérült vagy mozgásában elmaradott gyermekek számára. A képességfelmérés során - ami az első találkozás a gyermekkel és a szülővel – felmérjük, hogy  a gyermek milyen képességekkel rendelkezik és ez alapján tudjuk kidolgozni a fejlesztési tervet“ – nyilatkozta portálunknak Hlavácsek Réka, majd hozzátette, hogy a gyermekeknek megtanítják a minél teljesebb, önállóbb élethez szükséges alapmozdulatokat, funkciókat, az alapvető hely- és helyzetváltoztatásokat, manipulációs készségeket és az önellátáshoz szükséges tevékenységeket.

„A fejlesztés során célként tűzzük ki, hogy a gyermek mindennapi, otthoni fejlesztéséhez mintát nyújtsunk, s azt a szülőkkel való konzultáció során a mindennapi élet helyzeteire vonatkoztassuk. Nagy hangsúlyt fektetünk a fejlesztésekhez kapcsolódó, szülővel folytatott beszélgetésekre“ – mondta a szakember.  

Az Artis Centrumban nemcsak azokkal a gyerekekkel foglalkoznak, akiknél már kialakult egy bizonyos probléma, a megelőzésre valamint a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

„Nálunk nem volt különösebb probléma, csak fontosnak tartottam, hogy olyan helyre járjon a kisfiam, ahol külön odafigyelnek rá. Manapság az óvodában, az iskolában erre nincs lehetőség“ - mondja Halasi Piroska, háromgyermekes édesanya. „Az oviban volt egy felmérés, ami a finommotorikánál egy kis eltérést mutatott, és úgy gondoltam, ha ezt lehet csiszolni, akkor miért ne. Ráadásul a fiam akkor szemüveget hordott és a mozgásterápián keresztül néhány szemprobléma is rendeződött, s már nincs szüksége szemüvegre“ – meséli az édesanya, aki középső kisfiát nemrég azért hozta a központba, mert még nem jár óvodába, de igényli, hogy foglalkozzanak vele. „A gyerekek örömmel járnak ide, mert olyan szakemberek várják őket, akik szívvel-lélekkel teszik a dolgukat, és úgy gondolom, hogy ezekkel a módszerekkel a gyerekeket az önbizalom és az egészséges fejlődés irányába lehet terelni, s így egészséges mentális háttérrel tudnak majd kilépni az életbe“ – nyilatkozta portálunknak Halasi Piroska.

Az óvodás- és iskolás korú gyermekekkel Melecski Júlia, gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus foglalkozik. „A 3-12 éves korosztály esetében is nagy hangsúlyt fektetünk a mozgás-, illetve a megismerő képességek fejlesztésére. Nem kevésbé fontos része munkánknak az önállóságra nevelés, a szociális képességek fejlesztése normál fejlődésmenetű, sajátos nevelési igényű vagy akár tehetséges gyermekek esetében is“ – magyarázza a szakember, s hozzáteszi: a fejlesztés kulcsfontosságú része a különböző zavarok, értelmi elmaradás, autizmus spektrum zavar korai felismerése és kezelése, valamint a tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia, diszkalkúlia, diszartria, diszortográfia), a figyelem- és magatartási zavarok megelőzése, illetve a már kialakult problémák korai kezelése.

Haulík Tímea 3 éves kislányával rendszeresen jár foglalkozásra. „Laura 2-2 és fél éves lehetett, amikor azt vettük észre, hogy a beszéde nem fejlődik úgy, mint a vele egykorú gyerekeknek. Leginkább csak mutogatott és hümmögéssel igyekezett kommunikálni, hogy mit is szeretne. Egy ismerősöm ajánlotta ezt a központot. Itt tanácsolták, hogy keressünk fel szakorvosokat. Ez megtörtént, így a szervi problémát kizárhattuk. Rendszeresen járunk foglalkozásokra, s nagyon meglepődtünk, mert 2-3 alkalom után Laura már elkezdett szavakat mondani“ – meséli az édesanya, miközben szeme sarkából a kislányt figyeli, aki nagyon otthonosan mozog a sok-sok játék között. „Szeret ide járni, komfortosan érzi itt magát. Sokat fejlődött, amióta ide jár. Persze otthon is sokat foglalkozunk vele, kapunk feladatokat, azokat gyakoroljuk“ - magyarázza az édesanya.

Melecski Júlia gyógypedagógus hasznosnak tartja, ha a szülő elviszi gyermekét egy képességfelmérésre. „Érdemes hozzánk eljönni akkor is, ha a szülő úgy ítéli meg, hogy nincs semmi probléma a gyerekkel. Vannak olyan rejtett dolgok, amelyeket a szülő nem vesz észre, hiszen gyakran nincs viszonyítási alapja. Ha például kimarad a mozgásfejlődés valamelyik állomása, akkor az az iskolai teljesítményben vissza tud köszönni. Sok esetben úgy hozza el hozzánk a szülő a gyermekét, hogy ez egy ügyes gyerek, de aztán kiderül, hogy egy-két területen jobban teljesít mint a korosztálya, viszont vannak behozni való dolgok“ – mondta el portálunknak a szakember. 

Az Artis Centrum szakemberei szakmailag felkészültek a központi idegrendszeri sérült felnőttek fejlesztésére is, így segíteni tudnak stroke-beteg, sclerosis multiplexben, Parkinson-kórban, vagy koponyasérülést szenvedett betegek fejlesztésében is. „Foglalkozásainkon különféle terápiás, fejlesztő módszereket alkalmazunk. Segítünk az elvesztett képességek, készségek tanulás útján történő helyreállításában, ami hozzájárul az életminőség javulásához“ – nyilatkozta Hlavácsek Réka, mozgásfejlesztő szakember.

Az Artis  művelődési-, képességfejlesztő- és rehabilitációs központ harmadik tagja, Hanza Rolanda a zenei tehetséggondozásra fordít figyelmet, valamint nagy hangsúlyt fektet a gyerekek zenei képesség- és készségfejlesztésére, ezáltal az érzelmi intelligencia fejlődésére. Foglalkozásai fontos részét képezi a csoportos éneklés élménye. Kodály tanítása nyomán a zenei nevelést a teljes emberré való nevelés, a „léleknevelés” fontos eszközeként illeszti bele foglalkozásaiba. Nézetei szerint az általános műveltséghez hozzátartozik a zene átfogó alapismerete, amelyet játékos formában ad át a gyerekeknek. A zeneoktatás egyértelműen növeli az inteligenciaszintet, javítja a gyermekek szómemóriáját, az agy teljesítménye növekszik. Éppen ezért a zenei oktatást elengedhetetlenül fontosnak tartja, és ezt soha sem lehet elég korán kezdeni.

"A foglalkozásért fizetnek a szülők, de azért volt fontos, hogy polgári társulásként működjünk, hogy tudjunk pályázni és olyan szülőknek is segíteni, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, hogy a gyerekük fejlődésében ne a pénz legyen az akadály“ – magyarázta Melecski Júlia, gyógypedagógus, aki egyúttal köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segíti a központ munkáját, elsősorban Párkány város önkormányzatának, hogy anyagilag támogatták a nyitott nap megrendezését.

0 HOZZÁSZÓLÁS