2018. szeptember 10., 12:39

Nincs több sorban állás? Leépíti a bürokráciát a Szociális Biztosító

A Szociális Biztosító már a gyakorlatban is alkalmazni kezdte a szeptember 1-től érvényes bürokráciaellenes törvényt. Az ügyfeleik számára ez kisebb adminisztrációs terhet jelent az ügyeik intézésekor.

Szociális Biztosító

„Szeptember 1-től kevesebb iratot kérünk az ügyfeleinktől. A gyermek megszületése után már nem kell a Szociális Biztosítóban bemutatni a születési anyakönyvi kivonatot. Emellett arra sincs szükség, hogy a gyermekgondozási segély kérelmezéséhez szükséges igazolást felmutassák a szükséges feltételek teljesítéséről. Ha az ügyfél az igazolást nem nyújtja be, akkor a Szociális Biztosító maga szerzi be ezt a Közigazgatás Központi Portáljáról (ÚPVS) vagy közvetlenül a Munkaügyi Hivatalból” – közölte Peter Višváder, a biztosító szóvivője.

Elmondása szerint a biztosító már nem kér adatokat a munkabaleset vagy a hivatásból adódó betegség miatt bekövetkezett halálesetekről sem, mert ezeket a biztosító a Belügyminisztérium regiszteréből szerzi meg. A cégjegyzék kivonatának, valamint a vállalkozói engedélynek a fénymásolatára sem lesz már szükség, mert ezek a tények a hivatali tevékenységből ismertek a biztosító számára. A tulajdoni lapokat ezentúl szintén nem fogja már kérni a biztosító. Elég lesz az ingatlan-nyilvántartásról szóló információ, ti. hogy mely kataszterben található az ingatlan.

A bürokráciaellenes törvény gyakorlatba ültetése kezdetnek nem rossz, kérdés ugyanakkor, hogy lesz-e mindennek valódi hatása az ügyintézés gördülékenységére.

Megosztás
Címkék