Nemzetpolitikai kerekasztal: Kárpát-medencei együttműködésre hangolva

hirek.sk 2014. július 12., 20:14
MARTOS. A külhoni magyar politikai szervezetek vezetői a közösségek mindennapjairól, gondokról és eredményekről, érdekérvényesítési erejükről és célkitűzéseikről tartottak kerekasztal-beszélgetést a Martosi Szabadegyetem negyedik napján, szombat délután a Feszty parkban. Berényi József (MKP), Kelemen Hunor (RMDSZ), Pásztor István, (VMSZ), Brenzovics László (KMKSZ), valamint Wetzel Tamás, a nemzetpolitikai államtitkárság helyettes államtitkára egyaránt a Kárpát-medencei szolidaritás és egymásra figyelés fontosságát hangsúlyozta.

A beszélgetés alkalmat adott arra, hogy az egyes külhoni közösségek vezetői számot adjanak az elmúlt egy év eredményeiről, változásairól, hisz egy éve is vendégei voltak a martosi szabadegyetemnek, kivéve Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nemrégiben megválasztott elnökét. Brenzovics beszámolt az ukrán válság előéletéről, hangsúlyozva, hogy számukra a biztonság megteremtése a legfontosabb, „nem keveredhetnek bele a konfliktusba, mert nincs, aki megvédje a 150 ezres közösséget”. Az összmagyarság szolidaritását kulcsfontosságúnak nevezte, a honosítást, a Fidesz listáján megszerzett EP-mandátumot és a Porosenkóval kötött megállapodást, amelyben az elnök a problémák felvállalását ígérte, sikernek nevezte.

Sikerről beszélt a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István is, hisz az előrehozott parlamenti választásokon 6 képviselővel, 23 éve nem látott eredményt értek el, miközben 100 ezerrel csökkent a közösség száma. Öt államtitkári poszttal a parlamenti többség része a VMSZ, mert Pásztor szerint a közösségi érdekeik azt diktálják, hogy részesei legyenek a döntéshozatalnak. A legnagyobb gondnak a szegénység miatti elvándorlást nevezte.

Változatos évet tudhat maga mögött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is. Egy éve Kelemen Hunorék ellenzékben voltak, de akkor még esélyt láttak az alkotmány módosítására, amely a régiók átszervezését, a regionális decentralizációt jelenthette volna, azt azonban az Alkotmánybíróság megbuktatta. Idén az RMDSZ belépett a kormányba, mert a szövetség úgy vélte, ez elősegítheti az érdekérvényesítést, ám a napokban az európai kisebbségvédelmi keret miatt a koalíciós partnerek szembekerültek egymással. Eközben az RMDSZ közvitára bocsátotta autonómiatervezetét.

A megyei választások, az államfőválasztás és az EP-választás eredménye kapcsán az MKP elnöke is sikerekről beszélt, amelyek azt bizonyítják, sikerült a pártot revitalizálni, az MKP visszakerült a politikai köztudatba. Berényi József az egyik legfontosabb célként a parlamenti pozíció újbóli visszaszerzését határozta meg, amiből kormánytagság is következhet, ehhez azonban olyan programot kell alkotni, aminek része a megmaradást szolgáló kulturális és területi önigazgatás megerősítése, legitimitást azonban ezekhez a törekvésekhez a felvidéki magyarság szavazatai adhatnak.

Az elnökök szerint az etnikai politizálás létjogosultságát, eredményességét nem lehet megkérdőjelezni. Berényi szerint a nem etnikai alapú politizálás kisebbségi közegben nem lehet sikeres hosszú távon, hisz már párton belül kompromisszumokat kell kötni a többségi nemzet képviselőivel. Erdélyben nem volt és valószínűleg egyhamar nem is lesz magyar-román párt, mert erre igény sincs, és Pásztor István is úgy véli, „magyar érdekeket csak magyar emberek tudnak megfogalmazni magyar szervezeti háttérrel”.

A nemzetpolitika kapcsán elvárások is megfogalmazódtak, s abban mindegyik pártelnök egyetértett, hogy az egyes közösségek más élethelyzetekben vannak, így a megoldások is mások lehetnek. Épp ezért a közösségek vezetői érzékeny megközelítést kérnek a magyar kormánytól, mert úgy vélik, csak partnerségi alapú együttműködés lehet sikeres. Pásztor István szerint fontos volna, hogy a szimbolikus szférából kilépjenek, és elmozduljanak a reálszféra irányába, többsebességes rendszert kell létrehozni, mert az egészségügy, a gazdaság, a szociális kérdések megkerülhetetlenek, kérdés, van-e erre forrás.

Wetzel Tamás, a nemzetpolitikai államtitkárság helyettes államtitkára egyetértett azzal, hogy a szimbolikus politizálástól el kell rugaszkodni, illetve a szimbólumokat tartalommal kell megtölteni. A magyar kormány közel 20 milliárd forintot fordít a határon túli nemzetpolitikára, arra azonban oda kell figyelni, hogyan lehetne a leghatékonyabban felhasználni a támogatást, illetve hogyan növelhetők a források. „Az elmúlt négy évben óriási előrelépés történt, ám kisebb finomhangolással, több partnerséggel, a helyi egyedi igényeket figyelembe véve kell a nemzetpolitikát alakítani az elkövetkezőkben” – összegezte a nemzetpolitika feladatait Wetzel Tamás helyettes államtitkár.

A Martfeszt szombati programfolyama reggel a Felvidéki Labdarúgó Bajnokság csoportmérkőzéseivel rajtolt Ógyallán.

A táborban elsőként Kiss Antal, a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviselete brüsszeli irodájának (HUNINEU) vezetője tartott előadást Kisebbség helyett közösséget címmel. A felvidéki sportélet krónikása, J. Mészáros Károly és Kele Géza, a futósport hazai szószólója is előadást tartott. Dél-Szlovákia fejlesztési tervébe, a Baross Gábor Tervbe az elkőészítő testület tagjai nyújtottak bepillantást Farkas Iván vezetésével.  

Edvard Beneš, Csehszlovákia második, vitatott megítélésű elnöke, Csehszlovákia létrehozásának legerőteljesebb hirdetője és megvalósítója. Külpolitikai tevékenysége nagymértékben hozzájárult Magyarország világháborúkban betöltött szerepének hátrányos megítéléséhez, és a trianoni békeszerződésben meghatározott területvesztéseihez. Esterházy János személye még ma is indulatos vitákat vált ki a társadalomban. Ez a téma, elsősorban szlovák oldalon nem egyszer a politikai harc eszköze. Tóth Endre egyetemi oktatóval és Molnár Imre Esterházy-kutatóval Csáky Pál, az MKP EP-képviselője beszélgetett, olyan történelmi háttértörténesekbe is bepillantást engedve, amelybe csak a levéltárak ismerőinek van módjuk.

Bár idehaza ezt sokan feledtetnék, Európa-szerte szép számmal találhatunk jól működő autonómiamodelleket, melyek alapul szolgálhatnak saját nemzeti közösségünk hasonló koncepciójának elkészítéséhez. A témáról katalán, Feröer-szigeteki és dél-tiroli fiatalokkal beszélgetett Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi titkára és szakértője.

Hogy ne csak ágytorna, de valódi élvezet legyen a szex, erről tabuk nélkül Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettek.

A kulturális programok sorát a Garam Menti Néptánc Együttes, a kisgyarmati Dédapáink Nyomában hagyományőrzők, valamint Hermann Mónika és Hermann Ákos garampáldi mesemondók nyitották meg.  

A szabadegyetem előadásainak sorát szombaton a komáromi nagygyűlés 20. évfordulója alkalmából készült kötet, a Hazám, Felvidék című könyv bemutatója zárta, a könyvről részleteket a felelős kiadó, Pásztor István árult el.

Az esti zenei programot a Benkó Dixieland Band és Peter Lipa nyitotta, majd Geszti Péter és a Gringo Sztár állt a színpadra, a napot apedig MadDogX zárta.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS