2018. november 9., 14:59

Nemzeti Ovi-Sport Program: bemutató foglalkozás zajlott a Selye János Egyetemen

A határon túli magyar felsőfokú képzés keretében egyedül a komáromi Selye János Egyetemen ismerkedhetnek meg a budapesti székhelyű Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány hasznos programjával a fiatalok. A Magyarországon már jól bevált, Szlovákiában azonban még meg nem honosodott módszer lényege az, hogy a gyerekekben már óvodás korban felébresszék a mozgás szeretetét, s a sporttevékenységen keresztül a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztéséhez is hozzájáruljanak.

Ovisport
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A komáromi Ferencesek Utcai Óvodából érkezett, örömittas gyerekek november 9-én kipróbálhatták a Selye János Egyetem Konferencia-központja közelében felállított, speciális műfüves sportpályát. A Nemzeti Ovi-Sport Program keretében zajlott bemutató foglalkozáson a dél-komáromi Kultsár István Szakgimnázium sportszakos diákjai is részt vettek, s talán éppen ott kaptak kedvet a “selyés” továbbtanuláshoz.

A "Selyén" 35 egyetemistát képeznek az alapítványi program szerint

"Tanszékünk egy ideje kutatásokat végez az óvodások körében, például mérjük a testtömeg-indexüket. Sajnos, azt tapasztaljuk, hogy egyre több az elhízott kisgyermek, ami európai viszonylatban is így van. Ezért nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy velük már az óvodáskorban elkezdjünk rendszeresen foglalkozni. Idén kezdtünk együttműködni az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvánnyal. A 2018/2019-es akadémiai évtől kezdve, a határon túli magyar felsőfokú képzés keretében elsőként az SJE Tanárképző Karának Testnevelés Tanszékén "C" típusú, azaz választható tárgy keretén belül 35 hallgatót képzünk az alapítvány programja szerint” – mondta el portálunknak Dobay Beáta tanszékvezető.

Hozzátette: a kétszemeszteres képzést abszolválókra vizsga vár. Ha azt teljesítik, az egyetemi diplomájuk mellé az Ovi-Sport Közhasznú Alapítványtól arra vonatkozó tanúsítványt vehetnek át. Hangsúlyozta: a sajátos nevelési igényű gyerekekkel is foglalkoznak – a sport segítségével próbálják fejleszteni őket.

Magyarországon már több mint 200 óvoda csatlakozott a programhoz

"Mindehhez nagyszerű könyvek is a rendelkezésünkre állnak. A programot kidolgozó szakemberek egyelőre 5 sportágat: a labdarúgást, a kézi-, tollas- és röplabdát, valamint a teniszt preferálják, s az ezen sportágakhoz szükséges mozgáskészségeket fejleszthetjük. Tizenhárom héten keresztül heti 2-2 órás képzésen vesznek részt a hallgatók. Abból 8 óra elmélet, a többi pedig gyakorlat” - magyarázta Dobay Beáta. Megjegyezte: nyitottak olyan további észak- és dél-komáromi óvodák iránt, amelyek szintén szeretnék kipróbálni az általuk alkalmazott gyakorlatokat.

Azt is megtudtuk: az anyaországban már több mint 200 óvodába érkezett sportpálya és különféle segédeszköz a Nemzeti Ovi-Sport Program lebonyolításához. 

Az SJE a sportpályát kölcsönkapta, de a segédeszközök maradhatnak

A kétoldalú együttműködés keretében az SJE ezen alapítványtól az időszerű akadémiai év végéig műfüves sportpályát kapott kölcsön.

"Júniusban az alapítványnak vissza kell majd adnunk a bemutató pályát. A későbbiekben azonban pályázati pénzekből szeretnénk megvásárolni egy hasonlót. A foglalkozásokhoz szükséges sporteszközök nálunk maradhatnak. Hallgatóinknak a következő akadémiai években is biztosítani szeretnénk a képzést. Nemcsak a jövendő óvópedagógusoknak és tornatanároknak, hanem akár az olyan közgazdász hallgatóknak is, akik vonzalmat éreznek a sport és a gyerekek iránt” – zárta tájékoztatását Dobay Beáta.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Ovisport
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.