Németh Zsolt: a gyűlöletre uszítás merénylet a nemzet ellen

hirek.sk 2012. november 21., 14:07
SOMORJA. Akik gyűlöletre uszítanak a magyar nemzet zsidó, roma vagy más identitású vagy származású tagjai ellen, merényletet követnek el a nemzet egésze ellen, mert megosztják azt - hangsúlyozta Németh Zsolt szerdán a Somorján tartott Raoul Wallenberg-emlékkonferencia megnyitóján.

A konferenciát a Fórum Kisebbségkutató Intézet rendezte a Raoul Wallenberg Emlékbizottság támogatásával a svéd diplomata születésének centenáriuma alkalmából.

A konferenciát megelőzően a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, továbbá Balogh Csaba Magyarország és Alexander Ben-Zvi, Izrael pozsonyi nagykövete, valamint Vladimir Kestler, Svédország tiszteletbeli főkonzulja megkoszorúzta a svéd diplomata Pozsonyban elhelyezett emléktábláját.

Németh Zsolt a konferencia megnyitóján elmondta: amikor a magyar kormány a 2012-es évet Wallenberg Emlékévnek nyilvánította, az emlékezés és a rendezés két feladatát tűzte ki maga elé. Rámutatott: az emlékév egyik üzenete az volt, hogy egyértelművé tette, Magyarország kormánya határozottan elítéli és elutasítja az antiszemitizmus minden formáját.

"Azért is elutasítja, mert világosan látja, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus és az előítéletesség minden formája megosztja a nemzetet, mert elfogadhatatlan módon különbséget tesz ember és ember, magyar és magyar között" - fejtette ki az államtitkár, aki szerint voltaképpen a nemzet ellen követnek el merényletet "a nemzet zsidó, roma vagy más identitású vagy származású tagjai ellen" uszítók, mert így megosztják a nemzetet.

"Erkölcsi kötelességünk volt szembesülni azzal, hogy néhány évtizeddel ezelőtt volt egy olyan korszak, amikor a magyar kormányzat és közigazgatás aktív közreműködésével magyar állampolgárokat származási alapon kizártak a nemzet testéből" - szögezte le. A lassan végéhez közeledő Wallenberg Emlékév kapcsán hozzátette: ennek során úgy próbálták a középpontba helyezni az emlékezést, hogy az ne hozza magával a sebek felszaggatását, és ne szüljön sem vádaskodást, sem önvádat.

A konferencián felszólalt Alexander Ben-Zvi, Izrael pozsonyi nagykövete is. Rendkívüli értékekkel rendelkező emberként jellemezte Wallenberget. "Olyan ember volt, aki más embereken akart segíteni egy nagyon veszélyes történelmi szituációban. Ezzel saját magát is veszélybe sodorta. Wallenberget mi ezért hősként tiszteljük" - mondta.

Öllös László, a konferenciát rendező Fórum Intézet elnöke beszédében azt hangoztatta: a történelem folyamán vannak olyan események, amelyeket nem lehet és nem is szabad elfelejteni. Öllős László szerint a kiváló, csodálatos eseményekre azért kell emlékezni, hogy ezek nyomán járjunk el. "A borzalmasra, szörnyűre, kegyetlen pusztításra pedig azért, mert az ember mindenben lehet a romlás forrása is. Múltunk sötét részére azért kell emlékezni, hogy elkerüljük a jelenünkben és a jövőnkben is. A holocaust kiemelt helyet foglal el sötét örökségünkben" - fogalmazott.

A konferencián elhangzott: a Wallenbergi humanitás nagy felvidéki alakja Esterházy János, akiről 1989-ig nem lehetett beszélni, ma azonban róla is emlékezni kell. "Esterházy tevékenyen kivette a részét 1942 után a zsidók mentéséből. Én úgy érzem, hogy az a szlogen, hogyha valaki egy lelket megment, az egész emberiséget menti meg, az Esterházyra is érvényes, és ez feljogosít bennünket arra, hogy foglalkozzunk vele, ugyanis megérdemli" - fejtette ki Simon Attila történész.

frissítve

0 HOZZÁSZÓLÁS