2019. október 31., 20:36

Nem kérnek belőle: a Híd nem tárgyal tovább az ötpárti magyar összefogásról

A Híd párt nem folytatja a tárgyalásokat a magyar nemzetiségű választókat képviselő pártok esetleges választások előtti együttműködésről - közölte Magdeme Klára pártszóvivő csütörtökön.

bugár parlament
Fotó: TASR

A döntést a tárgyalópartnerek inkorrekt hozzáállásával indokolta.

Mint azt korábban megírtuk, a délelőtt zajló ötpárti (az MKP, a Híd, az MKDSZ, az Összefogás mozgalom, a Magyar Fórum közti) egyeztetés már az első elvi jellegű kérdésnél megakadt, miután a Híd és az MKDSZ továbbra sem tudta kizárni a Smerrel való választások utáni együttműködést.

Ezek után a Smerrel kapcsolatos kérdésben egy állásponton lévő három formáció (a Magyar Közösség Pártja, az Összefogás mozgalom és a Magyar Fórum) megegyezett, hogy az idő szűkösségére való tekintettel javasolja: a választási pártként induló Összefogás mozgalom nevezze át magát Magyar Közösségi Összefogás-Maďarská komunitná spolupatričnosť“ névre.

Leszögezték ugyanakkor:

ha a Híd és az MKDSZ átértékeli az álláspontját, újra várják őket a tárgyalóasztalhoz.

A Híd szóvivője a szlovák hírügynökségnek eljuttatott ma esti közleményében kizárta ennek lehetőségét. 

"Mindenki számára világosnak kell lennie, hogy a megegyezésre való törekvésük nem volt őszinte, ezért a Most-Híd nem lát okot a tárgyalások folytatására" - jelentette ki Magdeme Klára.

 A szóvivő szerint hamis az az állítás, miszerint a Most-Híd nem volt hajlandó kizárni a választások utáni együttműködést a Smerrel.

A Most-Híd küldöttsége az utolsó találkozókra kompromisszumos megoldásokkal érkezett. Azt javasoltuk, hogy az öt párt az ĽSNS, SNS, Smer-SD pártok mellett az OĽaNO mozgalommal való együttműködést is zárja ki”

– magyarázta a párt szóvivője, hozzátéve: a Híd mostantól arra fog összpontosítani, hogy a parlamentben és a kormányban is legyen képviselete a nemzeti kisebbségeknek és régióknak.

Megosztás
Címkék

Hozzászólások