HIRDETÉS

Négyen fagytak halálra vasárnap óta a dermesztő hidegben

hirek.sk 2018. február 28., 13:40
POZSONY. Vasárnaptól kedd hajnalig összesen 17 hipotermiás esethez riasztották a mentőszolgálat munkatársait. Négy személy sajnálatos módon fagyhalál áldozatává lett. Folytatódnak a fogvacogtató fagyok, szerdáról csütörtökre virradóan Közép-Szlovákiában és a keleti országrész északi területein -28 fokot is mérhetnek.

A mentőszolgálat munkatársai arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy a hipotermiás tüneteket mutató személyt meleg környezetbe, normál szobahőmérsékletre kell vinni, s amennyiben szükséges, nedves holmiját szárazra kell cserélni.

A hipotermiás személynek langyos édesített italra van szüksége, miközben a folyadéknak nem szabad forrónak lennie és nem tartalmazhat alkoholt. Az alkohol ugyanis kitágítja a hajszálereket, miáltal testéből a fennmaradó hő is távozik, így állapota rosszabbra fordul.

Súlyosabb esetekben azonnal fel kell hívni a 155-ös segélyhívó telefonszámot. A vonal túloldaláról az operátor ezt követően ellát minket a megfelelő tanácsokkal, hogy miként járjunk el, illetve szükség esetén mentőt küld a helyszínre.

Folytatódnak a fogvacogtató fagyok

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) csaknem Szlovákia teljes területére vonatkozólag figyelmeztetést adott ki a várható erős fagyok miatt. Szerdáról csütörtökre virradóan Közép-Szlovákiában és a keleti országrész északi területein -28 fok is lehet. Ez utóbbi területekre vonatkozólag az SHMÚ másodfokú riasztást adott ki.

„Az erős fagy veszélyezteti az emberi egészséget és a külső fizikai munkavégzés kockázatos lehet. A várható hőmérsékleti körülmények az év adott időszakában ritkaságszámba megy “ – hívják fel a figyelmet a meteorológusok.

Közép- és Kelet-Szlovákia déli területeire vonatkozólag elsőfokú riasztást adott ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. A hőmérséklet -19 fokig csökkenhet. Nyugat-Szlovákia déli területeire az SHMÚ nem adott ki figyelmeztetést.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS