2019. július 29., 07:54

Vérengzés egy nigériai temetésen

A legfrissebb összesítések szerint legalább 65 embert öltek meg Nigériában egy temetésen iszlamista fegyveresek; Muhammadu Buhari államfő a hadsereget vetette be a tettesek elleni hajtóvadászatban - közölte a helyi média.

muhammadu-buhari-nigeria.jpg
Fotó: The Scoop

A korábbi hírek harmincnál több halottról szóltak. Tucatnyian megsebesültek, ezért nem kizárt, hogy a halálos áldozatok száma tovább fog növekedni.

Az eset Nigéria északkeleti Borno tagállamában, egy faluban történt még szombat este, de a helyi média csak egy napra rá számolt be róla. A támadók furgonokkal és motorkerékpárokkal érkeztek a faluba, és megöltek 21 embert, aki távozóban volt egy temetésről. Utána megöltek még 44 falusit, aki megpróbált velük szembeszállni. A támadók több házát felgyújtották.

Muhammadu Buhari államfő elítélte a támadást, és arra utasítottak a hadsereg szárazföldi erejét és a légierőt, hogy indítsanak hajtóvadászatot a tettesek ellen, és végezzenek velük.

Ez volt az elmúlt évek egyik legsúlyosabb terrorcselekménye Nigériában. A vérengzés elkövetőjeként egyelőre senki se jelentkezett. A térségben elsősorban Boko Haram iszlamista szervezet tevékenykedik, de jelen van az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet nyugat-afrikai szárnya (ISWA) is. A nigériai kormány azt állítja, hogy mindkét szervezetet jórészt már felszámolta, ugyanakkor a civilek és katonai célpontok ellen támadások folytatódnak.

A Boko Haram tíz évvel ezelőtt, 2009-ben indított fegyveres harcot, hogy iszlám alapokon nyugvó államot hozzon létre Nigéria északi-északkeleti részén, és 2015-ben tett hűségesküt az Iszlám Államnak. Terrortámadásokat, öngyilkos merényleteket, emberrablásokat hajtott végre, tömegesen hurcolt el iskolás lányokat. Terrortámadásokat követett el a szomszédos Csádban, Nigerben és Kamerunban is. A terrorszervezet tíz év alatt több mint 27 ezer ember ölt meg, erőszakcselekményei miatt 2,6 millióan hagyták el otthonukat. A válságövezetben élő több mint 11 millió ember sürgős humanitárius segítségre szorul.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.