UNICEF: Mintegy negyven gyerek halt meg Gázában az elmúlt egy év tüntetéseiben

2019. március 28., 14:00
ma7 | MTI

Mintegy negyven gyerek halt meg az elmúlt egy év Izrael-ellenes tüntetései során Gázában – áll Az UNICEF csütörtökön kiadott közleményében és arról is beszámol, hogy további 3 ezer gyermek került kórházba, és többen közülük maradandó sebesüléseket szereztek.

Gázai övezet
Fotó: TASR

Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai igazgatója a jelentésben a gyermekek életének kiemelt védelmére szólítja fel a feleket, hangsúlyozva: az ő életük, egészségük és szociális jóllétük mindennél fontosabb.

Az elmúlt egy évben legalább 258 palesztint lőttek le izraeli katonák, nagy részüket a határ mellett tartott tüntetések során, néhánnyal pedig a Gázából izraeli területek felé indított rakétákra és robbanószerkezetekre adott izraeli válaszcsapások végeztek.

Az izraeli hadsereg többször leszögezte: csupán a határait védi.

A múlt héten két rakétát lőttek ki Tel-Avivra Gázából, amire Izrael légvédelme csapásokat mért az övezetben található terrorista célpontokra.

Megfigyelők szerint szerda óta viszonylagos nyugalom uralkodik a térségben.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa egy pénteken elfogadott határozatban elítélte Izraelt amiatt, hogy „nyilvánvalóan szándékosan lép fel túlzott, esetenként halált okozó erővel" civil palesztin tüntetőkkel szemben a Gázai övezetben.

A március végén kezdődött, a „visszatérés menetének” elnevezett határmenti tiltakozásokról Izrael azt állítja, hogy a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezi. A tüntetők péntekenként rendszeresen kövekkel és molotov koktélokkal támadják az izraeli katonákat, és megpróbálják megsérteni a határkerítést. A palesztinok az övezet izraeli blokádja ellen tiltakoznak és követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, amelyekről felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor.

Kövesse facebook oldalunkat is!