2019. október 30., 07:56

Újabb pert indítottak a Google ellen

”Bírósági keresetet nyújtottak be a Google anyacége, az Alphabet ellen Ausztráliában, a vád szerint ugyanis félrevezették az okostelefon használókat azzal kapcsolatban, hogy miképpen gyűjtik be és használják fel helymeghatározási adataikat.

google-gps.jpg
Fotó: Archívum
Az ausztrál Versenyfelügyeleti és Fogyasztóvédelmi Bizottság (ACCC) szerint a Google helyi vállalata nem közölte a felhasználókkal, hogy két beállítást is ki kell kapcsolni ahhoz, ha nem akarják személyes adataikat elküldeni a cégnek.
A Google által nyújtott félrevezető információk szerint a felhasználók nem tudtak megalapozottan dönteni”

– írta az ACCC a szövetségi bíróságnak benyújtott dokumentumban.

A hatóság szerint a cég megtévesztette a felhasználókatazzal, hogy csak akkor akadályozhatják meg helymeghatározási adataik begyűjtését, ha nem használják a Google Search és a Google Maps mobilalkalmazásokat.

A Google szóvivője elmondta, hogy az amerikai technológiai vállalat felülvizsgálja az ACCC állításait, és együttműködik a hatóságokkal.

Ez az első pere az ACCC-nek az olyan technológiai óriásokkal szemben, mint a Google, vagy a Facebook, de a hatóság elmondta, hogy további törvényi szigorítások várhatóak a magánélet védelme érdekében, valamint a tartalommegosztásokkal kapcsolatban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.