2019. október 18., 08:52

Új-Zélandon kísérletként fegyveres reagáló rendőri egységeket állítanak fel

Az intézkedés célja az, hogy sokkal hamarabb reagáljanak a hatóságok olyan esetekre, mint amilyen idén március 15-én Christchurch két mecseténél történt terrorcselekmény, amelyben 51 embert gyilkolt meg egy szélsőjobboldali, rasszista támadó - jelentette be pénteken a helyi rendőrség.

terrortámadás Új-Zéland
Fotó: TASR/AP

Az egységekben olyan rendőrök lesznek, akik nagyfokúan jártasak a fegyverhasználatban, jól felszereltek, mozgósíthatóak és készek a fegyveres összecsapás első vonalában harcolni. A kezdeményezést novembertől indítják – hangsúlyozták egy közleményben.

A hat hónapos próbaidő alatt az egységeket az ország nagyobb központjaiban vetik be a rendőrségi feladatok frontvonalában, köztük Aucklandban, Waikatóban és Canterburyben, ahol Christchurch is található.

A rendőrség szerint azért választották ezeket a körzeteket, mert ezekben derítették fel, adták le, illetve foglalták le a legtöbb lőfegyvert.

Új-Zélandon a kormány betiltott minden katonai jellegű félautomata és automata fegyvert egy hónappal a christchurchi terrortámadás után, amelyben a támadó automata fegyverrel gyilkolta meg áldozatait. A hatóságok ugyanakkor fegyverbeszolgáltatási akciót is hirdettek, amelynek keretében több ezer embertől megvásárolták fegyvereiket.

Új-Zélandon a rendőrök általában nem viselnek oldalfegyvert, fegyvereiket a járőrautókban tárolják.

Megosztás
Címkék