2019. augusztus 14., 10:29

Új-zélandi terrortámadás: Nem vesz részt a bírósági meghallgatásán a merénylő

Ügyvédei tanácsára lemondott a bírósági meghallgatásán való részvétel jogáról az a férfi, aki márciusban terrorcselekményt hajtott végre az új-zélandi Christchurch két mecseténél - jelentették be szerdán hatósági források, hozzátéve, hogy döntését a bíróság elfogadta.

terrortámadás Új-Zéland
Fotó: TASR/AP

Cameron Mander bíró úgy nyilatkozott, a kérést azért fogadta el, mert a meghallgatás vélhetően nem lesz hosszú, és csupán jogi érvekre korlátozódik. Hozzátette, a hasonló kérések nem ritkák, és ilyen esetekben általában helyt is adnak nekik, különösen amennyiben a vádlott előzetes letartóztatásban van.

A meghallgatás, amelyen a 28 éves Brenton Tarrantot így ügyvédei képviselik, csütörtökön lesz.

Tarrantot az aucklandi börtön szigorúan őrzött szárnyában, a többi bentlakótól elkülönítve tartják fogva.

Az ausztrál állampolgárságú férfi, aki 51 embert lőtt agyon két mecsetben az új-zélandi Christchurch városában március 15-én, a bíróság júniusi meghallgatásán - amelyen csupán videofelvételen nyilatkozott - nem vallotta magát bűnösnek.

A bíróság a pert 2020. május 4-re tűzte ki, és Mander úgy vélte, körülbelül hat hétig fog tartani. Tarrant ügyvédei máris bejelentették, hogy ők ennél jóval hosszabb ügymenetre számítanak. 

Ugyanekkor az új-zélandi hatóságok beismerték, hibát követtek el azzal, hogy korábban engedélyezték a férfinek, hogy levelet küldjön aucklandi börtönéből. Az RNZ nevű új-zélandi műsorszolgáltató értesülései szerint Tarrant júliusban küldött el egy hatoldalas levelet egy ismeretlen embernek, a címzés szerint Oroszországba, és ez kedden az internetre is felkerült.

A sajtó a levél pontos tartalmát nem hozta nyilvánosságra. Az ABC ausztrál műsorszolgáltató szerint nagyrészt „ártalmatlan” sorokról van szó, amelyek a férfi oroszországi látogatásáról szólnak. Tarrant mindazonáltal „közelgő konfliktusról” is beszélt a levélben - tette hozzá az ABC.

Megosztás
Címkék