Kicsit távolabb kerültünk a háborútól?

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 10., 18:58

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kedden egy Twitter-üzenetben tudatta a nyilvánossággal, lemondásra szólította fel John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadót.

Fotó: TASR/AP

Bolton a nap folyamán azonnali hatállyal benyújtotta lemondását. Az elnök azzal indokolta a lépést, hogy sem ő, sem kabinetjének más tagjai nem értettek egyet Bolton számos, az utóbbi időben meghozott döntésével.

A személyi elhatározás azért különösen érdekes, mert John Bolton volt az egyik legbefolyásosabb azon Trumphoz közeli tanácsadók közül, akik szorgalmazták a kabinet "maximális nyomásgyakorlását" a perzsa állammal szemben. Egyike volt a híres-hírhedt washingtoni "háborús héjáknak".

Boltont korábban a demokraták is gyakran bírálták, hogy mind Észak-Koreával, mind Venezuelával szemben túlságosan keményen lép fel, felesleges erőfitogtatásra kényszerítve az Egyesült Államokat.

Fehér házi források szerint az elnök és tanácsadójának viszonya akkor romlott meg igazán, amikor Trump Bolton javaslatát figyelmen kívül hagyva, leállított egy iráni célpontok ellen tervezett dróntámadást.

Az észak-koreai atomprogramot is hevesen bírálta a korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadó, és igyekezett rávenni Trumpot arra, hogy erélyesebben lépjen fel a diktatúra ellen. Trump és Kim nemrégiben, a Koreai-félsziget demilitarizált övezetében lebonyolított találkozója csak még tovább fokozta az ellentéteket az elnök és Bolton között, aki a tárgyalásos megoldás helyett egy jóval keményebb megoldást támogatott.

Donald Trump azt ígérte, még a héten kinevezi az új főtanácsadót, akinek személye sokat elárulhat majd az Egyesült Államok új külpolitikai irányvonaláról.

Apró érdekesség, hogy Trump az egyetlen olyan elnök, aki már első terminusa során négy nemzetbiztonsági főtanácsadót is "elhasznált".

Forrás: Axios.com
0 HOZZÁSZÓLÁS