2019. november 22., 14:41

Több tüntetőt megöltek Bagdadban a rendfenntartó erők

Három iraki tüntető életét vesztette és mintegy harminc megsebesült a biztonsági erőkkel zajló összecsapásokban Bagdadban pénteken - közölték egészségügyi és biztonsági források.

iraki-tuntetesek-aldozatok.jpg
Fotó: Hadi Mizban
Velük együtt 340-re emelkedett a két hónapja tartó kormányellenes tiltakozások halálos áldozatainak száma.

A források szerint két tiltakozó életét éles lőszer oltotta ki, a harmadikét pedig egy katonai könnygázgránát, amelynek hatása tízszerese a tüntetések során általában használt gránátokénak.

Az iraki kormányellenes megmozdulások október 1-jei kezdete óta több mint 15 ezren sebesültek meg a fővárosban és az ország déli részén. A tiltakozók a politikai rendszer teljes átalakítását és a politikai elit leváltását követelik.

Bagdadban a tüntetők a Tahrír téren és három fontos, a kormányzati központ felé vezető hídon - az al-Dzsumhuríjja, a Szenek és az al-Ahrar hídon - vertek tábort. A kormányzati központot, az úgynevezett zöld zónát szigorúan őrzik. Ott található a parlament, a miniszterelnöki hivatal, valamint az amerikai és az iráni nagykövetség.

Az ország síiták lakta déli, vidéki részén fekvő al-Hillában, Nassziríjában, Diváníjában, Nedzsefben és Kerbelában is demonstrációkra került sor. Egy helyi törzsi vezető, Nasszír al-Kasszab elmondta: addig folytatják a megmozdulásokat, amíg le nem mond a kormány, és fel nem oszlatják a parlamentet.

A bagdadi kabinet pusztán alkotmányos és társadalmi reformokat ígért az új alaptörvényt és teljes változást követelő tömegnek.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.