Több száz migránst vettek őrizetbe Mexikó déli részén

2019. április 2., 10:34
ma7 | MTI

Mintegy ötszáz illegális bevándorlót vettek őrizetbe két műveletben a hatóságok Mexikó déli részén fekvő Chiapas szövetségi államban, a Guatemalával szomszédos határon - közölték a helyi hatóságok.

mexiko-usa-kerites.jpg
Fotó: Joebeth Terriquez

A főügyész és a Mexikói Bevándorlási Intézet (INM) hétfői tájékoztatása szerint a legjelentősebb csoportban 181 felnőtt és 157 kiskorú volt, akik Guatemalából, Hondurasból, Nicaraguából és Salvadorból érkeztek, illetve egyikük Kubából. Öt kisbusszal szállították őket.

A különböző okmányok nélküli embereket három járműben 15 ember kísérte, akiknél mobiltelefonok voltak, és akik 3 rádió adóvevőn tartották a kapcsolatot egymással- derült ki az ügyészség közleményéből.

A többi illegális bevándorló egy gépkocsi-karavánnal érkezett Chiapas déli részére, Tapachula határállomás környékére. A Mexikó és Guatemala közötti Usumacinta határfolyón átívelő hídon keltek át vasárnap este.

Az eset egy olyan időszakban történt, amikor Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke pénteken a mexikói határ teljes lezárásáról beszélt, egyben követelte az Egyesült Államokba irányuló illegális migráció azonnali megállítását.

Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő válaszában arról beszélt, hogy kezelni kell a migrációval kapcsolatos problémákat, többek között azzal, hogy munkahelyeket teremtenek Közép-Amerikában és Mexikó déli részén.

Tavaly októbere óta közép-amerikai migránsok csoportokat alkotva szelik át Mexikót abban a reményben, hogy eljutnak az Egyesült Államokba.

Kövesse facebook oldalunkat is!