2019. szeptember 28., 08:50

Több helyen is robbantások voltak Afganisztánban az elnökválasztás napján

Afganisztán több pontján is robbantások történtek szombaton, az elnökválasztás napján, alig valamivel a szavazóhelyiségek megnyitása után.

Afganisztán, Kunduz
Fotó: TASR/AP

A hatóságok szerint a fővárosból, Kabulból, valamint Dzsalalabádból, Gániból és Kanadhárból is incidenseket jelentettek. Kandahárban a tartományi kormányzó hivatala azt közölte, hogy legkevesebb hárman megsebesültek, egy ottani kórház egyik orvosa szerint viszont legalább tizenöten szenvedtek sérüléseket és szorultak ellátásra.

A támadásokat egyelőre senki sem vállalta magára. Az elnökválasztás előtt viszont a radikális tálib lázadók erőszakos cselekményekkel fenyegettek, valamint felszólították a lakosságot, hogy bojkottálják a voksolást.

A tálibok jelenleg nagyobb területeket tartanak ellenőrzésük alatt, mint hatalmuk 2001-es megdöntése óta bármikor - érzékeltették tudósításukban a radikális iszlamista mozgalom erejét a hírügynökségek. Arra is emlékeztettek, hogy a tálibok és az Egyesült Államok közötti megállapodás, amely a remények szerint békekötéshez vezethetett volna a lázadók és az afgán kormány között, hosszas tárgyalások után nemrég elbukott.

Az elnökválasztásra a fenyegetések ellenére hozzávetőleg 9,7 millió szavazó regisztráltatta magát a mintegy 34 milliós országban. A biztonsági erők több mint 70 ezer tagját mozgósították és mintegy 30 ezren állnak készenlétben.

Több mint 400 szavazóhelyiség ki sem nyitott a veszélyek vagy amiatt, mert a tálibok uralta területeken vannak, és a biztonsági erők további több száz bezárását rendelhették el. A nagyvárosokban jelentősen vagy teljesen korlátozták a járműforgalmat, főleg a teherautókét.

Az elnökválasztáson 18-an indultak, közülük négyen azonban visszaléptek. A két legfőbb esélyes a hivatalban lévő államfő, Asraf Gáni és a kormányfő, Abdulla Abdulla. Ha egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát, második fordulót tartanak, várhatóan november végén.

Az első forduló eredményeit a tervek szerint október 19-én teszik közzé.

Megosztás
Címkék