2019. november 26., 11:36

Több francia katona meghalt Maliban

Tizenhárom francia katona halt meg Maliban, mert összeütközött két helikopterük a dzsihadisták elleni hadműveletben – közölte kedden a francia elnöki hivatal Párizsban.

mali-terror-halottak.jpg
Fotó: ma7
A kép illusztráció

Az Élysée-palota közleménye szerint a baleset hétfő este történt. Emmanuel Macron francia államfő közölte, hogy a legnagyobb tisztelettel adózik az áldozatok emlékének, akik a terrorizmus ellen harcoltak a Száhel-övezetben.

Párizs 2013-ben küldött katonákat Maliba, miután az ottani államcsínyt követően dzsihadista csoportok foglalták el az ország északi és középső részét, és a főváros, Bamako felé nyomultak. 2014 óta Franciaország mintegy 4500 katonájával vesz részt a Száhel-övezet öt országában – Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában – zajló Barkhane fedőnevű nemzetközi hadműveletben, hogy megtisztítsa a térséget az ott tevékenykedő dzsihadistáktól. Ez Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója.

A régióban állomásozó több ezer ENSZ-békefenntartó és francia katona jelenléte dacára az al-Kaida nevű terrorszervezethez és az Iszlám Államhoz köthető iszlamista csoportok az utóbbi időben ismét erőre kaptak, és rendszeresen hajtanak végre támadásokat a mali és a francia hadsereg, illetve az ENSZ-erők ellen.

Egy héttel ezelőtt a mali hadsereg 24 katonája elesett és 29 megsebesült a dzsihadisták támadásában. Az iszlamista szélsőségesek közül 17 meghalt, néhány fogságba esett.

Elemzők szerint az Európa nagyságú sivatagos nyugat-afrikai területen a dzsihadisták létszáma messze nem ér fel a nemzetközi erőkével, de helyismeretük miatt, illetve annak köszönhetően, hogy könnyen elvegyülnek a helyi lakosság között, veszélyt jelentenek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék