Tiltakoztak a Greenpeace-aktivisták a gdanski szénkikötőben

2019. szeptember 12., 15:28
ma7 | MTI

Véget ért a Greenpeace háromnapos tiltakozása a gdanski szénkikötőben, a környezetvédelmi szervezet aktivistái először megakadályozták egy szénszállító hajó kikötését, majd felmásztak a kikötői darukra, ahol a csütörtökre virradó éjszakát is töltötték.

gdansk-greenpeace-aktivistak.jpg
Fotó: ma7

A darukat még szerda reggel le kellett állítani, miután 28 tiltakozónak sikerült feljutnia rájuk. A TVN24 kereskedelmi hírtelevízió csütörtök reggeli beszámolója szerint 10 aktivista továbbra is a darukon tartózkodott.

Rendőrségi közlemény szerint a hatóságok "közvetítői és egyéb" tevékenysége nyomán szerda este 18 aktivista elhagyta az emelőgépeket, őket kihallgatásra vitték.

Csütörtök délután a Greenpeace közölte: aktivistái befejezték a tiltakozást, az akció végén Lengyelországot további klímavédelmi tevékenységre szólították fel.

A Greenpeace tiltakozása kedden kezdődött, akkor az aktivisták a szervezet Rainbow Warrior nevű vitorlás hajójáról vízre tett csónakokkal akadályozták egy mozambiki importszenet szállító hajó kikötését.

A keddi tiltakozók 18 fős csoportjából két személy ellen ügyészségi eljárás indult, a vitorlás spanyol kapitányát és egy osztrák aktivistát a hajózás biztonságának veszélyeztetésével, valamint a határterületre vonatkozó előírások megsértésével gyanúsítják.

A tiltakozók azt szorgalmazzák, hogy 2030-ig tegyék szénmentessé a lengyel energiaellátást. Egyúttal tiltakoztak Lengyelország növekvő szénimportja ellen is. A lengyel gazdaság, ezen belül az energetika szénszükségletének mintegy negyedét behozatalból fedezik. A tavaly bejelentett energiapolitikai kormánystratégia szerint Lengyelország a jelenlegi 80 százalékról 2040-re 30 százalék alá csökkenti a szénalapú energia részesedését az energiapalettán.

Kövesse facebook oldalunkat is!