2019. szeptember 11., 12:28

Szomorú évforduló: 18 éve volt 9/11

Két repülőgép a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) épületeibe, egy a washingtoni Pentagon épületébe csapódott, a negyedik pedig Pennsylvania államban zuhant le. Szinte hihetetlen, de már 18 éve annak, hogy az USA-t, s vele együtt a fejlett világot hatalmas terrorista támadás érte.

New York ikertornyok
Médialapozó
Fotó: TASR

Az ember azt hitte, sci-fit vagy katasztrófafilmet néz, amikor a szeptember 11-ei híradóban azt látta, ahogy becsapódnak a repülők az ikertornyokba, tűz üt ki az épületek felső harmadában, emberek ugrálnak ki az ablakaikból, majd egy idő után kártyavárként dőlnek össze, maguk alá temetve ártatlan emberek ezreit. Amerika fekete napján háromezren haltak meg itt a világ 93 államából, és további 6000 ember sérült meg.

Az al-Káida iszlám terrorista szervezet 19 tagja négy repülőgépet használt fel arra, hogy támadást intézzen a világ legnagyobb hatalommal rendelkező állama ellen.

2001. szeptember 11-én, helyi idő szerint 08.45 órakor az amerikai légitársaság Boeing 767 típusú gépe beleütközött a WTC északi toronyépületébe.

Nem sokkal ezután, 18 perccel később, a déli toronyba csapódott a másik Boeing 767-es. Ennek következtében hatalmas robbanások rázták meg az épületeket, tűz ütött ki, majd a felhőkarcolók összedőltek.

 

A terrortámadásban megsemmisült ikertornyok kivilágított helye 2007-ben
Fotó:  TASR
A terrortámadásban megsemmisült ikertornyok kivilágított helye 2007-ben

A harmadik repülőgépet a terroristák az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon központja felé irányították és reggel 09.45 órakor, fedélzetén 64 utassal és az 5 elkövetővel becsapódtak annak nyugati szárnyába. Itt 125 katona és minisztériumi civil alkalmazott vesztette életét.

A hivatalban lévő amerikai elnök, George W. Bush, aki a támadások idején épp Floridában tartózkodott, azonnal visszatért a Fehér Házba. Televíziós beszédében azt üzente Amerikának és az egész világnak, hogy az elkövetőket felkutatják, és megbüntetik, s hasonló sors vár arra az államra is, amelyik menedéket ad a terroristáknak.

A terrortámadást Oszama bin Laden pénzelte, aki ellen az USA hajtóvadászatot hirdetett. Végül 2011-ben sikerült a nyomára bukkanni Pakisztánban, és a különleges egység emberei agyonlőtték. Halálát az akkori amerikai elnök, Barack Obama is megerősítette, május 2-án.

A terroristatámadások óta minden évben összegyűlnek az áldozatok hozzátartozói és a túlélők, hogy a helyszínen közösen emlékezzenek. Harangozással, egyperces néma csenddel és az áldozatok nevének felolvasásával tisztelegnek emlékük előtt. A helyet, ahol a Világkereskedelmi Központ (WTC) híres ikertornyai, New York egykori emblematikus épületei álltak, azóta Ground Zero-nak nevezik.

A szeptember 11-ei USA elleni terrortámadás megrengette az egész világot, és szigorú biztonsági intézkedések bevezetését hozta magával a nemzetközi és a belföldi repülőtereken is. Több államban kemény terrorizmus-ellenes törvényeket hoztak.

New York ikertornyok
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.