Sorra szedi áldozatait az európai hókáosz – messze még a vége

ma7 2019. január 12., 10:37

Egy hét alatt 12-en vesztették életüket az Alpokban a brutális havazás miatt.

Munkások takarítják a tetőt a németországi Geroldban, nehogy beszakadjon a hó súlya alatt Fotó: MTI

Bajorországban a jövő hét elején sem lesz tanítás az iskolákban, és Ausztriában is egyre emelkedik a megközelíthetetlen települések száma. A tűzoltók a katonákkal együtt a középületek tetején gyülemlő hótömeget is lapátolják, és közben sorra érkeznek a lavinákról szóló hírek.

Bajorországban katonákat is bevetettek a hó ellen Fotó: MTI

A helyzet azonban még rosszabb lehet: a jövő hét közepéig több mint egy méter hó hullhat a Keleti-Alpok térségére.

Döbbenetes emberi tragédiák kísérik a hókáoszt

Dél-Bajorországban egy 9 éves fiúcska már csak méterekre volt az otthonától, amikor a hó súlyától kitört a szomszéd kertjében álló fa és agyonnyomta. 

A helikopterrel érkező mentők egy órán keresztül próbálták újraéleszteni a kisfiút, de sérülései túl súlyosak voltak. Ekkor az édesanya is kezelésre szorult, mert sokkot kapott.

Az ausztriai Mariazell közelében kilenc tinédzser szeme láttára csúszott le a hegyoldali sípályáról és fúródott fejjel a hóba a sítanfolyamot vezető, 62 éves testnevelő tanár. Diákjai nem tudtak segíteni rajta. Azóta szakpszichológus is foglalkozik a gimnazistákkal.

Ezt a buszt is betemette a lavina a svájci hotel előtt Fotó: MTI

Szintén Ausztriában, az arlbergi sípályánál egy 16 éves ausztrál fiú letért a pályáról, és egy meredek részen megrekedt a mély hóban. Segítségért telefonált, de egy lavina elsodorta, méghozzá szülei és bátyja szeme láttára. Húsz perccel később a mentők megtalálták, de újraéleszteni nem tudták. A lavina a gyerek anyját is elsodorta, de az 55 éves nő ki tudta ásni magát.

Egyelőre 12 halálos áldozatról érkeztek hírek, de ez a szám még emelkedhet. Számtalan tető szakadt be a hó súlya alatt, a svájci Hundwil faluban pedig a Säntis Hotel látványvendéglőjébe is betört a fehér pokol. Ott hárman sérültek meg.

Képgalériánk:
Nem ezzel fogják hirdetni a szállodát Fotó: MTI

Magyarok is fogságban

Egy stájerországi hegyi szálláson ragadt 15 fős magyar sítáborozó csoport a hatalmas hó miatt több napot volt kénytelen várni arra, hogy a tűzoltók segítségével, egy speciális konvojjal hazatérhessenek. 

Forrás: Blikk
0 HOZZÁSZÓLÁS