Soros alapítványa elhagyja Budapestet

2018. április 20., 10:58

Elhagyja Budapestet az Open Society Foundations (OSF). A Soros György által alapított intézmény meghatározott célja az egyenlő esélyek, az igazságos elbírálás, a közegészségügy és a független média támogatása volt pályázati alapon.

Fotó: TASR

A Die Presse arról ír, hogy a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) bezárja budapesti irodáját, és Berlinbe költözik. Mielőtt teljesen áttelepülnének Berlinbe, Bécsben hoznának létre egy ideiglenes irodát. Az osztrák lap szerint a hírt Patrick Gaspard, az OSF elnöke jelentette be csütörtökön.

A hírt a magyar sajtóban először a 444 hozta nyilvánosságra, hogy Patrick Gaspard, a szervezet vezetője csütörtökön bejelentette,

elhagyják a magyar fővárost, azaz bezárják az itteni irodát, és Berlinbe költöznek. 1984 óta működtek Magyarországon, akkor írták alá ugyanis a Magyar Tudományos Akadémiával a budapesti Soros Alapítvány alapító szerződését.

A Nyílt Társadalom Alapítványok 1984 óta működik Magyarországon: az alapító amerikai milliárdos, Soros György ekkor hozta létre a Magyar Soros Alapítványt. Magyarország akkor még mindig a kommunista egypártrendszer uralma alatt állt, de az új alapítvány ösztöndíjakat tudott nyújtani magyarok számára, akik így lehetőséget kaptak külföldi utazásokra és tanulmányokra.

A szervezet nem titkolt célja volt, hogy elősegítse Magyarország demokratikus átalakulását. Azóta nagyjából 400 millió dollárral támogatták a magyarokat, többek közt jelenlegi ellenségüket, Orbán Viktort is. A budapesti irodának jelenleg száz alkalmazottja van a leírásuk szerint. Az iroda 100 munkatársának 60 százaléka magyar.

A kormány által januárban bejelentett STOP SOROS-törvénycsomag jelenlegi formájában az OSF-et is hátrányosan érintené, mivel a külföldről érkező támogatások után 25 százalékos illeték megfizetésére kötelezné a szervezetet. A törvény alapján a hatálya alá eső szervezeteknek a belügyminisztertől kell engedélyt kérniük a működéshez. Az engedélyezéshez a miniszter kérheti a titkosszolgálatoktól a nemzetbiztonsági kockázati tényezők vizsgálatát, vagyis átvilágítanák a szervezeteket.

0 HOZZÁSZÓLÁS