Sérelmezte a volt dán kormányfő Trump katonai kiadásokkal kapcsolatos bírálatát

ma7 | MTI 2019. augusztus 22., 14:28

Sérelmezte Dánia előző kormányfője csütörtökön Donald Trump amerikai elnök arra vonatkozó megjegyzését, hogy Koppenhága nem fordít elég pénzt a hadseregre.

Lars Loekke Rasmussen és Donald Trump Fotó: archívum

Lars Loekke Rasmussen a Twitteren azt üzente vissza Trumpnak, nem fogadják el, hogy a védelmi kiadásokban való részvételi hajlandóságukat kizárólag egy százalékértékkel fejezzék ki. Emlékeztetett arra, hogy Dánia (arányaiban) pontosan ugyanannyi katonáját veszítette el Afganisztánban, mint az Egyesült Államok.

Donald Trump azt szorgalmazza, hogy a NATO tagállamai fordítsanak több pénzt a közös védelmi kiadásokra, és egységesen szenteljék a GDP-jük legalább 2 százalékát katonai célokra. Az amerikai elnök a Twitteren nemrég szóvá tette: Dániában ez az érték csak 1,35 százalék.

A védelmi költségek körüli szóváltás a legújabb összezördülés Dánia és az Egyesült Államok között. Trump kedd éjjel váratlanul bejelentette, hogy lemondja szeptemberre tervezett dániai látogatását, miután Mette Frederiksen miniszterelnök egyértelművé tette, nem tárgyal Grönland eladásáról az amerikaiaknak. Trump szerint a dán kormányfő nem helyénvaló módon reagált a felvetésére.

0 HOZZÁSZÓLÁS