Salvini felszólította a holland belügyminisztert a Sea-Watch hajójának befogadására

2019. június 23., 16:53
ma7 | MTI

A tíz napja Olaszország tengeri határán állomásozó, menekülteket szállító Sea Watch 3 civilhajó befogadására szólította fel Ankie Broekers-Knol holland belügyminisztert olasz kollégája Matteo Salvini, aki a levelet nyilvánosságra is hozta vasárnap. A fedélzeten 43 migráns tartózkodik.

sea-watch-mentohajo.jpg
Fotó: AP/Rene Rossignaud

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes felszólította a holland kormányt, valamint a holland felségjelzésű hajó kapitányát és legénységét a Sea Watch 3 fedélzetén levők minél előbbi partra szállítására.

Hangsúlyozta, hogy a Sea Watch 3 fedélzetén a helyzet esetleges súlyosbodása miatti felelősség kizárólag a hajó felett rendelkező államot, vagyis Hollandiát és a hajó kapitányát és legénységét terheli. Az olasz belügyminiszter ismételten leszögezte, hogy a migráncsoport nem érhet partot Olaszországban, még ideiglenesen sem, hogy azután innen esetleg más EU-s tagállamba vigyék őket tovább.

Matteo Salvini kijelentette, hogy Olaszország tiszteletben tartja a nemzetközi előírásokat, felelősséggel védi az európai határokat az összes tagállam érdekében, "de nem akar többé Európa egyedüli hot spotja lenni", vagyis az egyetlen olyan hely, ahol a migránsok beléphetnek az EU-területére. Salvini hangsúlyozta, az NGO-hajó elutasította, hogy Líbiában tegye partra a migránsokat "semmibe véve" az illetékes hatóságokat és nemzetközi jogszabályokat. Hozzátette, hogy a hajó kapitánya önállóan döntött úgy, hogy a fedélzeten levő nőket, gyermekeket, férfiakat "hosszabb és veszélyesebb" hajózásnak teszi ki, "feleslegesen" növelve testi és lelki megpróbáltatásaitkat".

Matteo Salvini megjegyezte, a Sea Watch 3 magatartása azt bizonyítja, hogy az olasz kormány tiltása ellenére mindenáron olasz vizekre akar lépni, ezért várakozik az Olaszországgal határos nemzetközi tengeri övezetben. Az olasz belügyminiszter szerint a civilhajó így egyrészt folyamatosan rosszabbodó egészségi-higiéniai helyzetbe kényszeríti a fedélzeten levő csoportot, másrészt ""tényleges" veszélyt képvisel az olasz államra. A Sea Watch 3 "egyértelműen egy szuverén állam jogszabályait akarja megszegni (..) az emberek körülményeivel akarva kényszeríteni az olasz hatóságokat a hajó olasz vizekre való belépésének és kikötésének engedélyezésére" - írta Matteo Salvini. Olaszország nem engedheti, hogy "erkölcsi zsarolással" tapossák törvényeit - fejtette ki a Liga olasz kormánypárt vezetője.

A német civilszervezet Sea Watch hajója június 12-én a Líbiához tartozó kutatási és mentési övezetben vette fedélzetére az 53 fős csoportot. A civilhajó elutasította, hogy az embereket visszavigye Líbiába, és egyenesen Olaszország felé vette útját. Azóta a dél-olaszországi Lampedusa szigetétől mintegy 20 kilométerre áll az olasz vizekkel határos tengeri zónában.

Június 15-én az olasz hatóságok tíz embert partra szállítottak köztük gyerekeket, betegeket, terhes nőket. A Sea Watch hajója január óta harmadik alkalommal igyekszik olasz vizekre belépni migránsokkal a fedélzetén. A korábbi esetekben az olasz hatóságok lefoglalták a hajót, majd az olasz ügyészség ismét elengedte.

Kövesse facebook oldalunkat is!