2019. március 10., 08:11

Róma megállapodást köt Pekinggel az Új Selyemúttal kapcsolódóan

Olaszország nem kötelező érvényű megállapodást fog kötni Kínával az ázsiai ország "egy övezet, egy út" elnevezésű monumentális infrastrukturális tervéhez kapcsolódóan - közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egy genovai külpolitikai fórumon.

kina-gpse.jpg
Fotó: gp.se

Ezáltal Olaszország volna az első a legfejlettebb országokat tömörítő G7 országcsoport tagjai közül, amely csatlakozna a kínai tervhez.

Egyetértési megállapodást készülünk aláírni. Nyilvánvalóan ez csak egy keretmegállapodás, ami nem azt jelenti, hogy bármi mellett elköteleznénk magunkat. De Olaszország számára nagy lehetőség, amelyet megfelelő óvatossággal kezelünk

- mondta Conte még pénteken. Meggyőződése, hogy Olaszország és a többi EU-tagország a Kínával kötendő megállapodások révén elvárhatja Pekingtől, hogy a kínai fél tartsa tiszteletben az EU pénzügyi átláthatóságát, jogi és környezetvédelmi szabványait.

Az olasz-kínai megállapodás aláírására Hszi Csin-ping kínai elnök március 23-i olaszországi látogatása alkalmával lehetne sort keríteni - mondta. Az olasz kormányfő ezenkívül elképzelhető tartja, hogy elutazik Kínába az "egy övezet, egy út" projekt áprilisi csúcstalálkozójára.

Conte a genovai fórumon arról is beszélt pénteken, hogy

Olaszország az Oroszország elleni európai uniós szankciók megszüntetésén dolgozik.

A washingtoni Fehér Ház -

nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szombaton felszólította az olasz vezetést, hogy ne támogassa a kínai kezdeményezést.

Olaszország a világgazdaság egyik fontos szereplője, és vonzó a befektetések szempontjából is. Az olasz kormánynak nincs szüksége arra, hogy legitimálja Kína öntelt infrastrukturális projektjét

 - hangoztatta a szóvivő, Garrett Marquis.

Az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió több országa úgy tekint erre a tervre, mint a kínai befolyás globális kiterjesztésének egyik eszközére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.