Rijád képes és szándékában is áll szembeszállni a területét ért „agresszióval”

ma7 | MTI 2019. szeptember 15., 07:25

Szaúd-Arábia képes és szándékában is áll szembeszállni a területét ért „terrorista agresszióval” - biztosította Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szombaton az amerikai elnököt telefonon röviddel azután, hogy jemeni húszi lázadók dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajterminál ellen.

Fotó: Pixabay

Donald Trump elnök hívta fel telefonon Mohamed bin Szalmánt, hogy biztosítsa őt arról, az Egyesült Államok kész együttműködni a királyság biztonságának és stabilitásának megőrzésében – derült ki Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetségének közleményéből.

Trump a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy a szaúdi állami olajlétesítmények elleni közelmúltbeli támadások negatív hatással voltak az amerikai és a globális gazdaságra.

Az egyik támadás az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő olajterminált érte, amely az Aramco közlése szerint a világ legnagyobb olajfinomítója. A másik célba vett terminál a Huraisz kormányzóságban lévő olajmezőhöz tartozik, amely a második legnagyobb olajmező az országban a rijádi belügyminisztérium közlése szerint.

Az üzemekben tűz keletkezett, és a Reuters hírügynökség forrásai szerint fennakadást okozott a szaúdi olajkitermelésben és exportban. Emberéletben esett kárról egyelőre nem érkezett jelentés. A tüzeket rövid időn belül sikerült megfékezni.

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja „rendkívül aggasztónak” nevezte a dróntámadást, mert az várhatóan tovább élezi a feszültséget a térségben.

0 HOZZÁSZÓLÁS